Pigga Pensionärer På Promenad i Haga

"Fredag 6 september utmanade 57 vintergäckare vädrets makter för att få upp ögonen för stadsdelen Hagas gårdar och gatuvyer.
Ewamarie Herklint och Kerstin Backman från guideföretaget Walknet var våra guider" börjar Ingrid Timles referat från vandringen. Läs mer nedan.

Ingrid Timle:

Pigga Pensionärer På Promenad i Haga

Fredag 6 september utmanade 57 vintergäckare vädrets makter för att få upp ögonen för stadsdelen Hagas gårdar och gatuvyer.

            


Ewamarie Herklint och Kerstin Backman från guideföretaget Walknet var våra guider.

Vi fick veta att området bebyggdes på 1600-talet, kallades hagen eftersom det tidigare varit betesmark. Hit flyttade de som blev otåliga av att varje morgon behöva vänta på att stadsportarna skulle låsas upp så att de kunde komma till sina arbetsplatser utanför stadsmurarna.

Dessa ursprungliga hus låg söder om Haga Nygata och är sedan länge nerbrunna, och inte bara dessa, bränder har ständigt under århundradena grasserat på de flesta håll i Haga.

            

Stadsdelen kom under århundradena att förbli en arbetarstadsdel. På 1900-talet har den gång på gång, eller snarast ständigt, varit föremål för rivningsplaner. Många stormar och protester har gett som resultat att vissa delar bevarats men mycket är nybyggt. En del fasader har återuppbyggts enligt gamla ritningar, andra är helt nyskapade. Åsikterna om hur de senare smälter in i miljön varierar mycket.

1861 blev Dicksonska biblioteket vid Allégatan Göteborgs första folkbiblioteksbyggnad. Denna fantastiska Jugendbyggnad ritades av Hans Hedlund och var bibliotek ända fram till 1967 då biblioteket på Götaplatsen invigdes. Intill fanns tidigare ett vackert bostadshus från 1800-talets slut, också det i Jugendstil, men detta sprängdes bort 1989. Många husockupanter hade insett dess värde men föstes ut med våld och efter smällen återstod enbart en stor stenhög. Vad blev det istället? Jo ett parkeringshus! Kallas detta bevarande?

             

Många innergårdar fick vi se. Små men idylliska. Dock saknades uthusen på nästan alla ställen och det var uthusen som användes av de många hantverkarna som tidigare bodde här. På 1970-talet fanns här 490 olika registrerade verksamheter. Jag har själv fått en gammal ärvd kopparform förtennad här. Likaså har min mormor och morfars bröllopsväggklocka renoverats på en av bakgårdarna. Det var på 1960-talet.

Idag domineras Haga av kaféer och butiker. Var det så riksantikvarieämbetet hade tänkt sig när de satsade enorma summor för att bevara stadsdelen?

Text: Ingrid Timle

Bild: Claes Green