Grooma mera, hävdar Anders Hansen i DI. (26/9 2019)

TACK och LOV, så finns det andra och effektivare sätt än att plocka löss ur varandras päls.

Det finns receptorer i din hud som bara reagerar på lätt beröring. De gör att hjärnan frisätter en grupp ämnen som går under namnet endorfiner som skapar en känsla av välbefinnande.

Att dansa tillsammans med andra frisätter också endorfiner. Likaså att sjunga och motionera, särskilt i grupp. Det verkar med andra ord som att den positiva känsla du upplever när du sjunger med på en konsert, ser en komedi på bio eller är med på ett pass på gymmet beror på att din hjärna frisätter endorfiner. Detta skapar en känsla av samhörighet med de i din närhet. Det du gör med dessa beteenden är att "grooma" och bli groomad men mer effektivt än att plocka varandra i pälsen en och en. Den gemensamma nämnaren är att det måste göras tillsammans. Att se filmen hemma eller sjunga för sig själv ger inte samma effekt.

Läs hela krönikan  här.

Några reflexioner:

  1. Detta var ju inga nyheter kan man tycka. Men visst är det skönt att det är vetenskapligt belagt. Och det överenstämmer så väl med vad Emilia Carlsson berättade för oss på månadsmötet den 19 september.
  2. Och många av oss kan skatta sig lycklig att vi har möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter. Nu vet vi att det är många som sitter ensamna i sina lägenheter och bara får besök av hemtjänsten några gånger om dagen. Men personalen har förmodligen inte tid att sitta ner och "plocka löss".
  3. Mer om Anders Hansen finns här.

Bengt G Bengtsson

PS 2019-09-27

När jag i dag kom ner till Ekdalagården var det fredagsdans. Med kaffe och kaka.

Underbar stämmning och endorfinerna riktigt osade.

PS