2019-05-17, Föredrag av Sven Östberg

Trollkonstnär, Lisebergsrådgivare (bl.a. spökhotellet Gasten), scenkonst, språklärare, lärare inom teaterämnen, tusenkonstnär men för de flesta av oss inte minst känd som tidigare rektor för Wendelsberg med oförglömliga revyinsatser. Mannen som kan få oss att tycka att tysk grammatik är bland det roligaste som finns enligt Håkan Söderström.

"Men då måste det vara Hjorth- Lides grammatik förstås" säger Sven Östberg. "Den röda".

Idag skulle det dock handla om berg- och dalbanor, eller var det inte i själva verket något annat? Som att med alla sina sinnen kunna glädjas åt upplevelser eller, ännu hellre, det danska ordet förlustelser och att glädjas åt livet, här med bergbanorna som katalysator.

I berg och dalbanan kan man enligt Sven få en hel kroppsupplevelse.
Förväntan med spänning under färd uppför, hissnande kanske en nära dödenupplevelse vid första stupet, upp, ner, tyngdlöshet, fart, hur vi tvingas åka med utan att kunna påverka färden själva, inbromsning som kraftigt tar tag i kroppen och sedan- det gick ju bra- så skönt!

Vi fick en berättelse om hur nöjesparker byggs med olika teman med såväl åkupplevelser som med den uppbyggda miljön runt omkring. Hur en duktig nöjespark utnyttjar tiden i en kö till en upplevelse i sig, det skall hända något så tiden upplevs gå fort.

Tekniken, hur ekipagen är uppbyggda, hur starten sker snällt, snabbt eller häftigt. Vertikalt uppåt eller detsamma nedåt, loopar, skruvar och mycket mer. Hur upplever vi om rotationscentrum ligger i nivå med våra fötter eller i höjd med hjärtat, om vi sitter över, under eller vid sidan av spåret . Olika upplevelser enligt Sven.

Vi fick några reflektioner över olika nöjesparker och deras banor. Euromir, 40 minuter från Strasbourg på tyska sidan skulle vara något extra att besöka.
En åktur i en bana fick vi också uppleva, var det inte Liseberg? Där var Balder hans favorit.

Något helt annat. Sommaroperan på Skäret, Kopparberg spelar mellan 27/7-25/8 och där har Sven Östberg arbetat med scenografi. Sommarens föreställning, om jag minns rätt, är Mozarts Trollflöjten en bitvis lite bisarr men rolig opera, dessutom en opera där inte någon av de ledande rollerna dör eller mördas. Vi fick varma rekommendationer att besöka denna vackra föreställning.

                                 

Som avslutning fick Sven Östberg en vacker blomsterampel av Håkan Söderström. "Vill ni inte ha ett föredrag till, dessa blomstergrupper gör sig bäst i par" sa Sven Östberg. Det kan verkligen vara något att fundera på.

Text och bild Gunnar Jernström