2019-05-16, Månadsmöte maj, med Rudi Pastorek

Sedvanlig information, samt föredrag av Rudi Pastorek om hans resa 2017 till Tibet. Att planera en resa till Tibet som privatperson kräver tålamod och gott om tid. Ett intressant föredrag om en resa som kräver både kunnande och förmåga att hantera olika kulturer.

  • Rudi Pastorek, Högsta passet

Månadsmöte den 16 maj 2019 med Rudi Pastorek och hans resa 2017 till Tibet

Att planera en resa till Tibet som privatperson kräver tålamod och gott om tid berättade Rudi Pastorek men först månadsmötet.

Håkan Söderström hälsade 66 mötesdeltagare välkomna till Hulebäcksgymnasiet och gav en liten repetition om föreningens målsättningar, några av dem såsom:

  • Att bilda opinion till exempel hur bostäder skall utformas för att passa äldre, där vissa funktionsbrister börjar komma. I Härryda finns för närvarande 6000 personer i åldern 65+ och om ett par år är vi 8000.
  • Använda våra pengar till intressanta aktiviteter
  • Hur kommer vi att distribuera kommande program? I höst på samma sätt som tidigare, men därefter med e-post eller SMS.

Håkan lämnade ordet vidare.

Birgitta Loftäng framförde ett stort tack till alla dem som arbetat med att göra vår jubileumsfest minnesvärd.

Kommittéerna:

Studiekommittén genom Lage Johannesson: Några nya kurser till hösten:
Spanska, trädgårdsarbete, aktiekunskap, snickeri, vardagsjuridik. Den sista har kursstart 11 september, för övriga kurser kommer starttid att meddelas under hand.

KPR genom Birgitta Jernström:

  • Förslag i KPR inför budgetarbetet.
  • Byggande av trygghetsbostäder påskyndas i Mölnlycke, Landvetter och Hällingsjö inklusive regler för att få ta del av dem.
  • Kontinuitet, hur många olika personer möter du som vårdtagare per 14 dagar. Mål, max 12 per 14 dagar.
  • Riktlinjer för larm hos äldre.
  • Bidrag till friskvård.
  • Nutrition.

Studiebesök och utflykter genom Ingrid Timle: Besök på Råda säteri den 26 juni 10.00 där Gerben Tjeerdsma berättar om sina perenner, kostnad 50:- som betalas på plats. Hör av er till Ingrid.

Resor genom Jan-Erik Johansson: Hittills är 27 personer anmälda till Älvdalsresan den 24 maj med besök i bl.a. Repslageriet och Lödöse museum, lunch och fika. Det är en heldagsutflykt. Det är önskvärt att vi blir minst 35 personer. Hör av er till Jan-Erik. Se mer på hemsidan.

Program och event genom Leif Allvin: Månadsmöte med sommarbuffé och sill på Bolåsa den 13 juni. Musik av Sven-Ingwars kvintett. Hittills 27 anmälda, finns plats för 50 personer på Bolåsa, anmäl er!

Promenader genom Lars Stage: Promenad varje måndag morgon med samling
vid Pixbo dammar 10.00 Beräknas pågå till juni månadsmöte.

Så var det dags för dagens föredrag av Rudi Pastorek.

Född i Wien, Österrike och kom till Sverige 1961. Genom sitt yrkesliv har han gjort ett stort antal resor utomlands och har besökt mer än 100 olika länder. Tibet och Sidenvägen har legat honom varmt om hjärtat och han reser helst ensam och planerar sin resa själv.

Dagens berättelse handlar om resan till Tibet 2017. Att skaffa visum dit när man reser själv och inte i grupp kräver tålamod och att resan läggs upp så att myndigheterna, i detta fall de kinesiska, accepterar den, i detta fall att även Kina besöktes. Det tog åtskilliga månader men till slut var alla tillstånd klara och han fick sitt turistvisum.

Från Kina tog han tåg till Lhasa, en sträcka på 200 mil, varav hälften av sträckan går på över 4000 meters höjd och med en högsta höjd om cirka 5100m. 160 km av sträckan går på broar och 7 tunnlar passeras på vägen. Bilder på en brosträcka gav ett ödsligt utseende, man undrar hur det påverkar djurlivet men enligt Rudi påverkade det snarast positivt då djuren kunde söka skydd vid fundamenten mot de svåra stormar som emellanåt rasar här. I Lhasa såg vi bilder på pilgrimer som bad krypandes fram en kroppslängd i taget.

Från Lhasa ut på landsbygden i bil med chaufför och guide. Högsta bergspass, drygt 5500 meter. Dagsetapperna lades upp så att de skulle vara mellan 100-120 km mellan checkpunkter där polisen hade sträng kontroll över var men reste, vilka som fanns i bilen, vilka stopp man gjorde på vägen. Mer än två och en halv timme fick man inte på sig. Bilen var hela tiden uppkopplad mot poliskontroll med en kamera som fotograferade in i bilen och en som visade vägen. Här gick det inte att avvika från rutten.

Sådana fantastiska naturscenerier som visades i bildspelet. Snöklädda berg på 6-7000 meters höjd, oändliga vidder, jakoxar, bergsgetter, öde, öde landskap, men också små byar, fästningar, tempel.

Överallt möte med gästvänliga människor, generösa i sin enkelhet, starka och stolta kvinnor, annorlunda mat, bröd på rostat mjöl och te och många slags soppor. Inte helt ofarliga stora hundar ute hos boskapsskötare.

Viktigt att inte komma i konflikt med polisen och de kinesiska myndigheterna som hade kontroll på allt.

                                

Efter ett intressant föredrag om en resa som kräver både kunnande och förmåga att hantera olika kulturer avtackades Rudi av Britten. Hur många av oss är redo att ge sig ut på en dylik resa ensamma, inte många tror jag, men visst var det spännande att höra denna berättelse.

Text: Gunnar Jernström
Bild Gunnar Jernström samt Rudi Pastorek