2019 01 25, Lantbrevbäraren i Mölndal av Ulf Magnusson

Vi som anmält oss till Ulf Magnussons föredrag med bildvisning fick en inspirerande kväll med SPF. Ulf bjöd som vanligt på ett fantastiskt fängslande föredrag, denna gång om hur en lantbrevbärartur kunde gå till i Mölndal på 70-talet. En tid såå avlägsen, men ändå så nära. Och äntligen vet vi vem Herkules var. Läs Ove Sjöstrands referat med bilder nedan.

Ove Sjöstrand:

Vi som anmält oss till Ulf Magnussons föredrag med bildvisning fick en inspirerande kväll med SPF. Ulf bjöd som vanligt på ett fantastiskt fängslande föredrag, denna gång om hur en lantbrevbärartur kunde gå till i Mölndal på 70-talet.

Men egentligen fick vi se och höra hur den gått till redan från slutet av 40-talet fram till 70-talet. Åke Matsson var nämligen en lantbrevbärare som inte tog till sig några som helst nymodigheter. Hans åkdon var en postmoped, Åke blev erbjuden en bil men vägrade, det hade ju fungerat med moped hittills så varför skulle han ändra på det. Dessutom, med bil skulle gå att ta genvägar över natursköna upplevelser. När det blev hjälmtvång för mopeden vägrade Åke också, han skulle ha sin båtmössa. Det tyckte inte polisen som stoppade honom och gav honom böter. Då fixade Åke ett intyg från en gammal läkarvän som skrev ett intyg att Åke fick psykiska problem om han var tvungen att ha hjälm på sig. Han slapp böterna och fick en ursäkt från polisen.

Ulf följde Åke med kameran under en tur och blev så fascinerad av det arbetet att han övertog det under 20 år när Åke slutat.

 

När dom kört en stund på turen stannade dom på en gård och Åke hämtade den gömda dörrnyckeln och gick in och satte på kaffet. När kaffet var klart sa Åke till Ulf att öppna fönstret och ropa på gårdens ägare som höll på att påta i grönsakslandet. Det var inte det sista kaffet som dracks på den turen. Ulf som aldrig hade druckit kaffe och inte hade några planer på det heller, blev bryskt "beordrad" av Ester att det är klart han ska dricka kaffe. Det var tur att han lärde sig, för när han övertog turen var han uppe i tolv koppar per tur på olika ställen.

 

För många i området var brevbäraren det enda besöket dom fick. Vissa stod vid brevlådan och väntade, andra hade andra metoder att påkalla hans uppmärksamhet, från en trasa i brevlådan, ett häftstift på lagårdsväggen eller att hissa flaggan. Här uträttar Ivar Andersson ett postärende, kan det vara utbetalning av pensionen.

 


Här ser ni Mölndals mest kända häst, trots att han inte sprungit in en krona på Åby. Ni kanske inte känner igen honom, men om jag säger att han fick namnet Herkules när han drog Alberts och Herberts skrotvagn i TV's för oss göteborgare mest uppskattade TV-serie så förstår ni.

 


Här får åskådarna se när Åke "tömmer" turens enda brevlåda som inte på 40 år innehållit ett enda brev.

 


Efter ett helt fantastiskt föredrag som inom parentes också sågs av Ulfs chef på den tiden, fick han mottaga en välförtjänt blombukett av Håkan Söderström. Men som den fotograf han är trivs han bäst bakom kameran.

 


Efter föredraget bjöds vi på kaffe med tilltugg.

Text och bild: Ove Sjöstrand