2019-04-26, Konstresa till Halland

"Med ett glatt "Här är jag" steg Marianne Friman ombord på bussen vid Trädgårdscentrum och Thomas kunde punktligt starta kvart i åtta vår resa till södra Halland med 44 förväntansfulla Vintergäckare. Solen lyste, blommorna doftade och fåglarna sjöng som vore det försommar och inte endast vår"...börjar Gunnar Jernströms referat.

Olle Kåks Skånska landskap, Hishult

Konstresa till Halland 26 april 2019

Med ett glatt "Här är jag" steg Marianne Friman ombord på bussen vid Trädgårdscentrum och Thomas kunde punktligt starta kvart i åtta vår resa till södra Halland med 44 förväntansfulla Vintergäckare. Solen lyste, blommorna doftade och fåglarna sjöng som vore det försommar och inte endast vår.

Det första stoppet skulle bli Laholm och vi fick en kunnig introduktion av Birgitta Loftäng om vårt blivande resmål. Staden, förmodligen Sveriges skulpturtätaste, genom en initiativrik borgmästare (1930-50) Axel Malmqvist som genom att sätta upp spel vid Lagans strand skapade möjlighet att inköpa skulpturer. Teckningsmuseet, unikt i sitt slag som startade 1992 i delar av gamla rådhuset men nu är i egna lokaler. Vår guide Maria tog emot oss i den ombyggda gamla brandstationen dit man flyttat 2007. Teckningsmuseet är numera en stiftelse och den gamla brandstationen byggdes om med enbart kvinnlig arbetskraft.

           

Man har nu tillgång till 20000 teckningar från 1600-talet och framåt. Den aktuella utställningen som vi idag skulle se har sitt ursprung i en stor donation som museet mottog 2007 med över 3000 teckningar av tidningstecknaren, illustratören och i någon mån målaren Georg Lagerstedt (1892-1982) och av dessa visades drygt 300 på denna utställning. "En enastående förmåga att fånga figurer i rörelse" var ett omdöme han fick under sin tid som tidningstecknare.

Jag tror att vi alla blev överraskade över hans förmåga att få oss att känna rörelsen i hans teckningar, vare sig det gällde en brottningsmatch, en skridskoprinsessa eller en skidåkare eller en spanande hund.

Idag skapas motsvarande bilder med fotografi men bilderna vibrerar sällan av samma energi som Lagerstedts teckningar. Ett besök på detta charmiga museum rekommenderas varmt. Vi fick här också dagens första energipåfyllning i form av en kopp kaffe och en fralla.

 

Efter detta oväntat spännande besök satte vi oss i bussen igen och åkte en knapp halvtimme österut till nästa besöksmål, Hishult. Ursprungligen ett gästgiveri, som varit i samma familjs ägo i fyra generationer, nu också konsthall, skulptur- och rhododendronpark.

           

Här togs vi emot av ägaren (fjärde generation) Kjell Åke Gustafsson och fick nu först en kort beskrivning i avvaktan på att lunchen skulle bli klar. Flera hundra rhododendron var på väg att börja blomma. Flera spännande skulpturer i parken... 

           

...och en beskrivning av vad man kan göra med trettio ton grönt glaskross.

Åk dit och se själv! Om ett par veckor kommer det också bli en överdådig blomning i alla dessa rhododendronbuskar.

Lunch, inbakad kyckling med sallad, kaffe och kaka, smakade gott vare sig man satt ute eller inne och nu var det dags för en mer omfattande beskrivning av Hishult från Kjell-Åke Gustafssons sida. Hans egen utbildning inom grafisk formgivning och tryckeri, om hur han kom i kontakt med Olle Kåks och steget från tryckeri till att öppna konsthall. Dagen efter vårt besök skulle en utställning med verk av just Olle Kåks öppna och vi fick en förhandsvisning.

Så uppsittning i bussen igen och nu gick färden till Mjellby konstmuseum, Halmstadgruppens museum. Vår guidade visning beskrev hur Halmstadgruppen inspirerats av Ferdinand Léger, vidare över Erik Olsson och till dagens huvudutställning Birgit Ståhl-Nyberg.

Uppvuxen i ett arbetarhem i Hammerdal blev hon tidigt påverkad av arbetarrörelsen och som sådan konstnär och aktivist. Hennes konst uppfattade jag som tidstypisk, jag snuddade vid tanken på att hennes konst var socialrealistisk och det kom nog också att innebära att den kom att mer eller mindre falla i glömska. Nu visas den igen och den var inte ointressant, om man tyckte om den var en annan sak.

Dags att starta hemfärden men först kaffe med bulle och kaka på Lizzies kafé inte långt från Mjellby. Fyllda av intryck åkte vi hemåt efter denna högintressanta resa genom ett vårvackert Halland.

Tack Birgitta Loftäng för kunniga beskrivningar, tack Jan-Erik för ett utmärkt arrangemang och tack till Thomas som lugnt och säkert lotsade oss till våra resmål.

Vid pennan och bakom kameran Gunnar Jernström