Månadsmöte den 1 mars 2018 med lotteri och trollkarlen Sven Östberg

"Avslutningsnumret där Sven till synes plockade ner små röda bollar från skyn var bara sådär härligt elegant i all sin enkelhet. Så blev det omöjliga möjligt denna eftermiddag i Råda Rum", skriver Gunnar Jernström nedan.

Gunnar Jernström:

Månadsmöte den 1 mars 2018 med lotteri och trollkarlen Sven Östberg

Information

Mötet öppnades av Gunnar Häggström som hälsade 92 deltagare välkomna.

 • Nytryckta miniprogram finns nu tillgängliga och lades ut i lokalen.
 • Enkätunderlag om vad medlemmarna har för framtida önskemål har lagts ut och önskas ifyllda. Det är viktigt att vi som medlemmar framför våra önskemål till styrelsen om kurser, studiebesök med mera.
 • Föredraget vid förra månadsmötet om framtidsfullmakt lämnade en del frågor obesvarade och en fördjupning kommer att ske så småningom.
 • Blommor delades ut till valkommittén.

Nytt från kommittéer:

Studiebesök och utflykter:

 • Platsantalet till besöket på Brännö har ökats från 25 till 40. Några platser kan finnas kvar där.
 • Krokslättskyrkan, en eller två platser fanns kvar.
 • Besöket på Naturhistoriska museet har dubblerats med besök såväl 7 som 18 april

Resekommittén:

 • St Petersburg den 14 maj. Fanns 5 platser kvar som tillgängliga för SPF, måste bokas omgående, platserna återgår sedan till Rolfs väntelista, som är lång.
 • Tre trädgårdar, den 1 juni med besök på Läckö, Ekebo och i Lidköping, med lunch under resan. 23 anmälda fram till dags. Bussen kan ta upp till 50. Vid full buss blir kostnaden 700 kronor. Se mera på hemsidan. Resan rekommenderas, mycket vackra platser! Läs mer.

Studiekommittén:

 • Inget nytt för närvarande. Har ni önskemål om nya kurser till hösten, hör av er!

KPR:

 • Birgitta Jernström berättade om arbetet med den nyss framtagna skrivelsen till kommunstyrelsen "Pensionärsorganisationernas synpunkter till budget 2019-2023" som berör ytterst viktiga frågor för oss pensionärer. Som underlag ligger kommunens befolkningsprognos för 80-90 åringar boende i Härryda kommun. Skrivelsen finns på vår hemsida och en grundlig genomläsning anbefalls. Läs mer
 • KPR: Gerd Hallin har varit på inspirationsdag i Ljungskile beträffande munhälsa. Det är extra viktigt att sköta sin munhälsa när man närmar sig eller passerar 80 års ålder på grund av tilltagande muntorrhet och ofta ökat medicinintag. Det är viktigt att personal på äldreboenden ser upp med de äldres tandvård. Sköts inte tänderna kan karies bildas på tandhalsarna med risk för tandlossning så snart som inom 3 månader.

 

"För mitt modersarv köpte jag mig ett cirkustält"- Sven Östberg

Marianne Friman gav en spännande bakgrund till dagens gäst med rötter såväl i Mölnlycke på mödernet som i Hälsingland på fädernet. För många av oss är han känd som tidigare rektor vid Wendelsberg och artist i Wendelsbergsrevyerna, där som ena halvan av Lennart och Bertil.

 

            

 

"Teaterintresset fick jag med modersmjölken" berättade Sven Östberg och det är i högsta grad levande fortfarande. Och magikern och trollkarlen har fortsatt att roa och förvåna och har säkert lämnat en del itusågade damer efter sig. Vad många nog inte kände till var att Sven även var en av dem som designade skräckhuset Gasten på Liseberg.

 

             

 

Magi och trolleri skulle vi få uppleva men mest trolleri! Först magin som kan sägas vara kontakten med det osynliga och vi fick några intressanta beskrivningar på olika sorters magiker.
Några har en ren talang, andra har en utbildning (shamaner till exempel) och några kan vara magiker i kraft av ett ämbete, till exempel präster! Att få en människa att i sitt inre uppleva en förändring när man går in eller ut ur en lokal med ett visst syfte, det kan vara magi.
Förresten, hur mycket vatten ryms i en hink när den har tömts, var kommer påfyllningen ifrån?

 

            

 

Nå trolleri? Jo tricken är till för att förvilla. Vi fick en liten historielektion allt från de gamla egypterna för mer än tvåtusen år sedan i konsten att skära halsen av en gås och sedan väcka den till liv igen.

Ormen som hade koll på det saknade spelkortet och kom upp ur korgen till tonerna av en flöjt, ett trick med rötter i medeltiden och här fick vi se hur "ormen" fungerade. Ringarna som kopplade ihop sig och inte ville låta sig delas igen.

De röda kulorna som dök upp i askarna lite hur som helst. Näsdukarna som ändrade färg till Svens lite nonchalanta berättande fick oss att jubla. Tänk så mycket kommunikationen med publiken betyder!

Avslutningsnumret där Sven till synes plockade ner små röda bollar från skyn var bara sådär härligt elegant i all sin enkelhet.

Så blev det omöjliga möjligt denna eftermiddag i Råda Rum.

 

             

 

Efter dagens gästframträdande hölls terminens lotteri med ett presentkort på 500 kronor hos Rolfs resebyrå som högsta vinst. Många fina vinster i övrigt och det blev ett gott tillskott till föreningens kassa.

Text: Gunnar Jernström

Bild: Ove Sjöstrand

Till sist: Gunnar Jernström i skrivartagen