Vilnius

Ännu en dag med strålande väder. Tre timmar med guide och eftermiddagen för egna studier av Vilnius. En stad med kontraster. Läs Birgitta Loftängs referat nedan.

  • Kontraster

27 maj 2017

Birgitta Loftäng:

Vaknar till en strålande dag. Två luftballonger stiger till väders utanför fönstret. Solen reflekteras i aluminiumfasaden mittemot. Från ett fönster ser man Katedralen och Slottsberget i fjärran.

Start från hotellet kl. 9.00 med guiden Manas. Under den två timmar långa bussrundturen, som förde oss i utkanten av Vilnius, fick vi uppleva hur staden växer med höga hus, kontorshus och banker. Bland andra Swedbank och SEB. Bussturen kompletterades med en en-timmas fotvandring.

Manas presenterade Litauens historia för oss. Man har en kvinnlig president som sitter sin andra period. Hon är mycket aktiv. I parlamentet sitter 8 partier. Bönderna och De Gröna fick flest röster i senaste valet.

Vilnius är en grön stad. Gatorna kantas av träd. I Gamla stan finns många gröna, öppna platser. Just den här helgen pågår Folkfestfestival. Platserna var fyllda av stånd och på estrader spelades musik. Musikanter och dansare klädda i folkdräkter.

I Vilnius finns många kyrkor, omkring 40 stycken. Alla är inte i bruk utan nerlagda. Några användes till andra ändamål, varav en till fängelse.
Kyrkorna representerar olika stilar.

 

Vi gjorde ett stopp vid St. Peters och Paulus kyrka, som är en kyrka i barockstil, är prydd med bl.a. helgon. Ett helgon med en tång, är skyddshelgon för tandläkarna.

En annan kyrka som också är ett måste för en turist är Katedralen i klassicistisk stil, byggd 1783. Utanför står ett klocktorn, något lutande. Det för tankarna till Lutande tornet i Pisa.

Under promenaden i Gamla stan visade Manas oss resterna av den gotiska delen av staden. Resterande byggnader täckts med rappning eller i övrigt förvanskats.

Före andra världskriget hade Vilnius en stor judisk befolkning och staden kallades "Norra Europas Jerusalem". Under kriget utplånades judarna på olika sätt. Endast en tiondelkan ha klarat sig. Nu är Pilies gatvé en typisk turistgata.

En smal gata heter Litteraturgatan. På en del av väggarna finns olika plattor, som symboliserar olika författare. Här fanns Dostojevskij och Herta Müller, bland de 200 namnen.

Vi har begreppet vård, skola och omsorg.
Här berättade Manas om olika delar, hur det är ordnat i Litauen. En nybliven mamma får 100% av lönen under ett år eller två år med 70% av lönen under första och 40% under andra. Barnen går på dagis eller så har man någon som passar dom. Pappaledigheten är tre till fyra veckor, efter nedkomsten.

Sjukvården är i stort sett gratis.

Man gifter sig sent. En pensionär har knappt 400 euro efter skatt.

Det ekonomiska är alltid ett intressant ämne. Manas gav oss mycket om Litauen på ett trevligt sätt.

Eftermiddagen var fri för vars och ens intresse. Flera besökte KGB-muséet. 1987 mördades den sista mannen här.

Några gick över till Mont Martre, ett helt annorlunda område av Vilnius.

För dagen var det också många vigslar i kyrkorna. Brudparen förärades blommor direkt vid kyrkan. Och vid bron över floden hängde många, många hänglås som symbol för en livslång kärlek.

Litauen och de övriga baltiska länderna är mycket för mysticism, legender och symboler.

Sålunda symboliserar flaggans övre gula fält SOLEN. Det gröna mittfältet SKOGEN och det nedre röda fältet BLODET. Och flaggan vajar över överallt, ofta tillsammans med NATO-flaggan, EU-flaggan och med den äldre "Riddar"-flaggan.

Birgitta Loftäng