Mölnlycke -Tallinn

Skogen har genom århundradena betytt mycket för esterna, eftersom man trodde att själen efter döden hamnade i skogen. För längesedan, när man behövde ett efternamn, gick man till skogen och valde namn efter det man först fick syn på, t.ex. björn, hare, sten, gran...

24 maj 2017

Gunilla Persson och Ingela Hartman:

Efter en helt underbar tur genom Stockholms lummiga skärgård, anlände vi på morgonen till ett soligt och vårlikt Tallinn.

Vi möts av lokalguiden Britta, som tillsammans med vår chaufför Peter guidar oss runt i staden. Brita berättar en del om Estlands intressanta och brokiga historia och visar oss bl.a. en kyrkogård belägen i en skog. Skogen har genom århundradena betytt mycket för esterna, eftersom man trodde att själen efter döden hamnade i skogen. För längesedan, när man behövde ett efternamn, gick man till skogen och valde namn efter det man först fick syn på, t.ex. björn, hare, sten, gran...

En annan intressant upplevelse var sångarenan, där vi förstår hur mycket körmusik betytt och betyder för esterna, när de kämpat för sin frihet. Vart femte år samlas körer från hela världen och deltar i körfestivalen.

 

 

Bussresan avslutas vid Domberget med den pampiga ryska katedralen Alexander Nevski.

 

 

Därefter promenerar vi på en gata kallad Långa Benet, belagd med 300 år gamla kullerstenar, ner till Rådhusplatsen och den gamla Hansastaden.

Gunilla och Ingela

Bengt:

PS

En annan underlighet som Brita berättade om var att när kvinnorna ville ha barn gick de ut i skogen och satte sig på en sten. Detta skulle välsigna dem. Och tydligen fungerar det också dåligt, då Estland lider av att för få barn föds.

DS