Månadsmöte 4 maj med Jan och Victoria Stjerna

"...Fenomenalt! Det finns inte ord. Så bra !!!!! Stor skicklighet. Trevligt framförande och samarbete mellan dotter och far. Stort Tack!..."

Information

Gunnar Häggström välkomnade de 71 närvarande och påminde om Seniormässa i Landvetter den 11 maj.

Birgitta Loftäng upplyste om möjligheten att teckna sig för Vinkunskapgrupp 2.

Claes Green noterade att utflykten till Ragnhildsholmen den 11 maj är fulltecknad, men att alla ännu ej betalat. Och förutskickade många trevliga utflykter till hösten.

Jan-Erik Johansson påminde om Spelman på Taket den 24-26 november. I röret ligger Falkenbergsrevyn den 3 februari samt en resa till Norge i vår.

Leif Allvin informerade om en resa till Boda och Karlskrona den 17-19 september. mer information kommer strax på hemsidan.

Ulla Nordström påminde om Oscarsrevyn den 12 eller 21 oktober, samt The Phantom of the Opera den 18 eller 22 november. Lunchteatrarna släpps i slutet av maj och kommer på hemsidan i början av juni.

Underhållning

.

Marja Häggström:

Vid dagens månadsmöte hänförde far och dotter Stjerna oss Vintergäckare med sin spelglädje. Pappa Jan, som härstammar från Ungern, har många år bakom sig som uppskattad jazzpianist. Dottern Victorias musikintresse startade redan vid fyra års ålder och har nu tjugo år senare krönts av flera priser, såsom Guido Vecchi-stipendiet och 2017 års Jan Wallander-pris. Det senare innebär att hon under åtta års tid får använda en "Michele Deconet-fiol" tillverkad i Venedig 1750. Victoria som just har bekantat sig med det förnämliga instrumentet, visade oss att det sannerligen kommit i rätta händer. Violinens varma fylliga ton lyfte Victoria fram med säker känsla och virtuositet.
Denna spelglädje vi underhölls med: bl.a. härlig Wienermusik, verk av Franz Lehár och Fritz Kreisler samt en partita av J S Bach. Stilen i det sistnämnda verket var kanske det Deconet tänkte sig, när han omsorgsfullt byggde sitt instrument, men fiolen själv fylldes av kraft och liv i Carlos Gardels tango under Victorias handlag."

Marja Häggström

Och härnedan följer lite axplock ur publikens kommentarer:

 

"...Allt var helt underbart! Men "Viljasången" ur Glada Änkan var outstanding. – Victoria smekte fram de ljuvligaste toner – starkt och svagt – på sin fiol och Jans piano till detta var himmelskt..."

"...Sedan var det många ungerska "zchardas" och lied, som gjorde att marken gungade och man "flög" bort från denna värld...
Victorias solo av Bach i D-moll visade vilken klass hon är i – ...

...och när Jan spelade Mistyoch händerna flög över tangenterna, kunde man knappt sitta still..."

"...En gudabenådad stund! Vilket artisteri! Jag njöt av varje sekund. För mig hade det gärna fått vara länge, länge..."

"...Musiken utstrålar passion och kärlek. Victorias avslutning visar hennes briljans och skicklighet. Vi fick lyssna till två fantastiska musiker som visar ett enormt kunnande och känsla till allt som framfördes..."

"...Far och dotter Stjerna underhåller! Victoria, student vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har fått Wallander -priset mm. Victoria spelar på en 1700-tals italiensk violin med smekande toner av Wienermusik. Jan behandlar klaveret , som den virtuos han är och Victoria smeker sin violin i inledningsnumret Fascination. Ett potpurri av av kända wienertonerframfördes med bravur av de båda till en trollbunden publik. Wien, Wien, nur du allein..."

Kort sagt: Välkomna tillbaka.

Video: Gunnar Häggström.

Bild: Ove Sjöstrand