Mikolaiki-Gdansk

I dag har vi besökt Varglyan, Hitlers stabsplats och platsen där han utsattes för ett misslyckat mordförsök den 20 juli 1944. Vi har i huvudsak färdats "på landet", strax söder om ryska gränsen på vår väg till Gdansk.

  • Skedet

Måndag den 29 maj 2017

Bengt G Bengtsson:

I dag har vi i huvudsak färdats "på landet", strax söder om ryska gränsen. Smala alléer med bitvis dåligt ytskikt. På många ställen fick mötande fordon placera högerhjulen utanför asfalten. Skön böljande jordbruksmark i grönt, gult och vitt.

Efter en timma var vi framme vid Varglyan, Hitlers stabsplats och platsen där han utsattes för ett misslyckat mordförsök den 20 juli 1944, av von Stauffenberg.

 

Kvar i skogen finns nu bara ruiner av de bunkrar som byggdes för att kunna leda kriget i öster.

Röster om besöket:

Anonym: "Om man inte vetat vad det var så hade man kunnat tycka att det var vackert".

Gunnar Jansson: "Som studiebesök så var det naturligtvis väldigt informativt med en duktig guide. Jag har för övrigt varit i Berlin och sett den bunkern och jag har varit i Auschwitz och ett par andra motsvarande ställen, och hela paketet av dom här enheterna är ju fruktansvärt beklämmande. Det finns inte ord".

Uno Wallenlind: "Jag är inte så intresserad av krig och Hitler och så där. Men det jag visste innan är att jag hört talas om Varglyan och framför allt det här misslyckade mordförsöket som von Stauffenberg utförde. Och just det här grymma sättet som man avrättade de som medverkat i försöket, det fastnade i mitt huvud när jag läste om det i min ungdom. Ofta är det så att man skulle läst på lite mer innan. Och vet man lite mer, så får man ut mera av det. Här var det mer bara stora stenblock eller betongblock. De kunde ha byggt upp en modell av hur det såg ut till exempel. Och sprida lite mer skyltar som berättar lite mer. Så kanske man fått ut lite mer av besöket".

Efter en härlig lunch, blev det tid för vila, innan Malle undervisade och förhörde oss om Polen, på väg till Scandic Hotel i Gdansk.

Bengt G Bengtsson

PS (Tisdag 30 maj)

Dagen skall  vi ägna åt  Gdansk och i kväll kör vi ombord på färjan till Sverige. Vi är hemma på onsdag eftermiddag. Det innebär troligen ingen tillgång till dator och internet, varför detta blir det sista referatet från resan. Det kan tänkas att det kommer en summering med bildlänkar så småningom.

DS