Tores bridgegrupp i Strandvillan fyller år!

"Det är nyttigt att träna hjärnan, det märks, för alltid håller man väl liv i ett par hjärnceller extra! Det lär vara vetenskapligt bevisat att man dessutom kan skapa nya hjärnceller". Och för detta skall vi tacka Tore Fredriksson, hävdar Gunnar Jernström i nedanstående historiebeskrivning. Se också Ove Sjöstrands bilder från den 27 november 2017.

  • Hur tänker Du lägga upp spelet undrar Tore.

Tores bridgegrupp i Strandvillan fyller år!

Hade inte flera av oss i SPF Vintergäcken spelat bridge något år i vår ungdom men glömt nästan allt och var inte flera andra nyfikna på bridge som man hört åtskilligt om? Visst var det så och vi visste att det fanns en grupp som spelade regelbundet i Finnsjögården. Vi var många som var nyfikna på att lära oss och i några fall friska upp djupt slumrande kunskaper.

Efterfrågan av en kurs blev stor och som tur var erbjöd sig Tore Fredriksson för snart sex år sedan att bli kursledare för en ny grupp. Vi var nog 16-18 personer som med stora öron lyssnade till Tores pedagogiska introduktioner i ämnet, räkna poäng på hand, bjuda sang eller färg, svara eller passa, inkliv eller dubbelt, utgång eller rentav slam....eller hur var det nu? En prövning för hjärnan och minnet, ja en riktig hjärngympa insågs det snart.

Måndagarna motsågs för fyra timmars övningar och spel och vi kom att bli en fin grupp som trivdes väl tillsammans. Efter något år fick SPF tillgång till Strandvillan och dit flyttade de flesta kursaktiviteterna, så även bridge. Vi kunde snart känna oss hemma här, lokalen med sina smårum passade utmärkt för att spela och trivas tillsammans i.

Efter några terminer tyckte Tore att nu fick vi förkovra oss på egen hand, nu var det spel som gällde. Tores fru Gunnel hade nu börjat spela med oss också. Gruppen bestod vanligen av ungefär 18 personer men som seniorer har vi ibland andra viktiga saker för oss som att åka ett par veckor till värmen i Malaga eller besöka Mallorca, för att inte tala om akututryckningar för barnbarn. Oftast har vi blivit fyra bord, någon gång ända upp till fem bord med förstärkning av mer rutinerade spelare från de Vintergäckare som brukar spela i Finnsjögården. En gång per termin spelar de båda grupperna tillsammans i Finnsjögården, en spännande test för oss.

Så roligt vi har haft på måndagarna, träffats, berättat om något man har varit med om och framför allt tränat hjärnan i nära fyra timmars spel och känna att man nästan varit nyttig! Framåt eftermiddagen har det så kommit ett mejl med resultatet från dagens spelning, ibland blir man lite extra glad, ibland har man gjort bort sig och hamnat långt ned men vad gör väl det. Det blir en ny omgång nästa vecka. Sedan Sigge hittade ett program för beräkning av resultatet hinner vi knappt hem innan vi får resultatet, han är snabb han och dessutom en duktig motståndare.

Nu har ytterligare medlemmar i Vintergäcken blivit nyfikna på detta intressanta spel och på den fina sociala biten i samvaron hos oss och det har lett till att vi denna höst startat en ny grupp där tidigare elever börjat som lärare. Ibland har Tore också hållit någon lektion där och jag tror att också denna nya grupp finner glädje i spelet.

Det är nyttigt att träna hjärnan, det märks, för alltid håller man väl liv i ett par hjärnceller extra! Det lär vara vetenskapligt bevisat att man dessutom kan skapa nya hjärnceller.

I december lämnar vi Strandvillan då den skall byggas om och vi flyttar till nya lokaler i Mölnlycke fabriker. Vi hoppas att det kommer att fungera bra där också.

Jan-Erik Johansson har förtjänstfullt ansvarat för det praktiska kring Strandvillan och det skall han ha stort tack för.

Ja, så här såg vi ut när vi spelade i måndags (27/11 2017) och vår fotograf Ove besökte oss (Länk).

 

(Klicka på första bilden, klicka därefter på Ikonen med ett i i en cirkel, till höger i övre raden.

Då kommer informationsfönstret upp och bildtexten kan läsas enkelt.

Klicka sedan gärna på "Säg något"-ikonen under bilden och lämna din kommentar till bilden eller om kursen).

 

 

Hur gick det då? Jo Christina och Eva vann och det har hänt förr, enligt informationsflödet i mina nya synapser.