Flemmings berättelse del 12

Hej i den kommande våren (?)


Dagens vers handlar om...
ALMANACKAN: VÅREN
Gregorius den trettonde
vare städse heder och pris.
Han ordnade årens längder
på tillfredsställande vis,
Gaius Julius Caesar
vare  även ära och tack,
Han skänkte oss skottdagens gåva
i var fjärde almanack.
Men Gregorius den trettonde
vare större lov och beröm.
Det var han som placerade våren rätt
i tidens cirklande ström
 
HISTORIA: STRINDBERG och BOSSE 1901
Vi firar en förlovning nu i mars. Nämligen den berömda, som uppstod när August Strindberg friade till den unga skådespelerskan Harriet Bosse. I Ockulta dagboken beskriver han tillfället sålunda: “På middagen spelade jag Midsommarnattsdrömmen. Överfölls av onda tankar – och kastade B-s porträtt in i ett skåp. Strax därpå kom hon! Nu var klockan 4! Klockan 5 var jag förlovad! O! Gud vare oss nådig! Och välsigna vårt förbund! Tänk! Jag har kysst hennes lilla vackra mun och små mjölktänder! – Och i morse resignerade jag! Vad livet är underligt?”. Harriet Bosse har beskrivit Strindbergs frieri: “ Så lade han sina händer på mina axlar, såg djupt och innerligt på mig och frågade: – Vill ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse? Jag neg och svarade helt hypnotiserad: – Ja, tack! Och så voro vi förlovade.”
August Strindberg var ingen kostföraktare, även om han inte lagade mat; det gjorde väl inte dåtidens herrar, men han var kunnig i trädgårdsodling, jakt och fiske.
Ingående och kärleksfullt har han t. ex. beskrivit hur man metar abborre. Han skulle nog ha uppskattat vår enkla, men läckra diné:
Marinerade abborrfiléer, Biff Rydberg och Charlotte Bosse
‘August Strindberg 1849-1912, Harriet Bosse 1878-1961
Med vårhälsningar
Fleming