Flemmings berättelse del 8

Hej, det stormar fortfarande och den bryter fortfarande över skären Säingarna väster om Skaftö.
 
Här kommer i alla fall veckans AH-vers + lite historia om fåglar, Karl Gerhard och konjak i glaset


 
VÅRLJUSET
Hur många slag kan en klocka slå?
Hur många varv kan ett jordklot gå?
Hur många mil kan en ljusglimt nå?
Hur många år kan en kan en tystnad rå?
Inte så få, inte så få.
Det kan du sätta dig på.
 
Åter i Svealand ljusnar det på.
Åter blir skymningen vårlik och blå.
Till hur många världar kan mörkret förslå?
I hur många rymder kan kölden bestå?
Till inte så få, i inte så få.
Tänk de våras på jorden ändå.
 
HISTORIA:
FÅGLARNA VAKNAR
Den 3 februari, som kallats Blasiusdagen i långliga tider, ansåg man enligt dansk folktro att viporna väcktes till liv igen, där de låg nerkrupna under tuvor i mossar-na. (Blasius var ett helgon, en gammal biskop i Armenien, som till sina berömda tricks kunde räkna det att han förmådde en varg att återlämna en gris till en fattig änka och återväcka till livet en gosse, som satt ett fiskben i halsen. Han  kunde emellertid inte hindra att han själv martyrdödades  år 316)
      Den här februaridagen blev sedermera den dag då alla fåglar, som ansågs ligga och gömma sig under vintern, vaknade till liv. Olaus Magnus påstod t.ex. att svalorna hade sitt vinteride på sjöbottnarna. August Strindberg understödde också den teorin i sina “Blomstermålningar och djurstycken” från 1888, där han menade att en så liten och späd fågel aldrig skulle orka att flyga till tropikerna.
      Dagens fest bör ägnas egendomliga fåglar, som i afton skall flyga in på vårt bord. Som aperitif tar vi fransk fågel.
      Karl Gerhard har berättat att han under en revyturné på 20-talet varje dag på teaterns anslagstavla bakom scenen såg det mystiska meddelandet FFFF-Jour MORGON: ERIC och LILI eller något annat namn ur ensemblen. Det visade sig att en del av ensemblen inledde varje dag med en Fransk Fågel, som det tillhörde jourhavande, om det nu var Eric Abrahamson eller Lili Ziedner eller någon annan, att fixa fram och gå runt med till de  olika rum där medlemmar i FFFF=Förening- en för Franska Fåglar bodde. ( En Fransk Fågel består av ett glas konjak- På glasets bräm läggs en tunn citronskiva, beströdd med finmalet kaffepulver. Fågelförtä-raren kastar i sig den inte alltför dyra konjaken och tuggar därefter omedelbart på citronskivan.
Meny: Fågelbo, Alouettes sans têtes, Svanungar,
Vad tycks om detta?
mvh Fleming, som återkommer om den intressanta uppfattningen om svalorna på havsbotten