Flemings berättelse del 14

HEJ!
Här kommer  veckans vers med historia

 

Hagmark
Här, min gosse, där staden står
låg hagen ljus och fri.
Stundom när jag var vid dina år
låg det fulla gubbar däri .
Prästkragar blommade, blodnäva brann
stackmyror traskade av och an,
betande kor satte tydliga spår
där numera staden står
 
HISTORIA:
Farbror Sven, 1925!
Den 14 januari detta år hände ett par trevliga saker. Dels gifte sig Evert Taube med sin Astri och dels sändes för första gången Barnens Brevlåda med Farbror Sven i radio. AB Radiotjänst hade startat sina sändningar den 1 januari 1925 från Telegrafverkets studio på Malmskillnadsgatan 24 i Stockholm. Hela första dagen hölls en stor konsert och sändningen avslutades med med att skådespelaren August Falk och Manda Björling-Falk läste Strindbergs pjäs Till Damaskus”. Journalisten Sven Jerring fungerade som hallåman. Han kom med tiden att personifiera begreppet svensk radio ända till sin död 1979.
      Den 14 januari 1925 startade han alltså Barnens Brevlåda. Det blev en mängd förhoppningsfulla barn som gjorde sin debut hos Farbror Sven – programmet höll i gång i 47 år! Innan Jerring kom till radion var han bl. a. på svenska legationen i Petrograd och upplevde där 1917 års ryska revolution.
      Det var kanske framför allt som sportreporter som Sven Jerring skapade en egen stil (när han inte gjorde sketcher som “Efraim Alexander”). Han hade ett speciellt sätt att uttrycka sig, som t.o.m. har lett till en doktorsavhandling: Åke Jonsson: “Den omsorgsfulle ordmålaren”, Umeå universitet, 1982.
      När vi nu firar Farbror Sven kanske vi kan tänka på att han i många år hade stambord på det nu nedlagda Dambergs på Tunnelgatan i Stockholm.
      Vi bjuder på en klassisk svensk krogmeny: Tre sandwiches, Slottsstek med gurka, Brylépudding.
 
Bästa hälsningar
Fleming