Matlagning 2017

Italiensk matlagning med SPF Seniorerna Tjörnveteranerna

  • Matlagare på Tjörn. Fr v Dagrun Trewe, Astor Fritzon, Christina Söderström, Aina Johansson, Jan Magnusson, Alf Söderström, Lennart Olsson och Mona Johansson (Saknas på bilden Kurt Jonsson och Lennart Andersson).

Fem måndagkvällar i februari har tio SPF-are på Tjörn lagat italiensk mat och lärt sig om italiensk matkultur under ledning av Dagrun Trewe och Lennart Andersson. Tre eller fyra rätter har tillagats till en gemensam måltid, då de olika gruppernas resultat kunnat avsmakas och jämföras. Några deltagare hade gedigna erfarenheter av matlagning, medan andra åtminstone påstått att de var noviser. Trots olika bakgrund åstadkom alla riktigt bra resultat. Man konstaterade att det går att komma långt med intresse för matlagning och att kunna läsa innantill. Och så har man också konstaterat att erfarenhet är bra att ha. T ex lär man sig en del på att bränna fast sockret i stekpannan vid sin första Creme caramel-tillverkning.
Enkel mat har varvats med festmåltider. Alltid en antipasto även om det bara varit en enkel insalata caprese med tomat, buffelmozarella och basilika. Höjdpunkten bland secondo piatti var nog halstrad regnbågsforell med gremolata och getostkräm. Och avslutningskvällens citron- och vaniljparfait gick inte av för hackor. Vatten var genomgående måltidsdryck, eftersom gruppen höll till i Häggvallsskolans hemkunskapssal. Vinerna får man ägna sig åt vid en kommande vinprovning.
Minilektioner om italienska matvanor, olivolja och viner tillförde även en teoretisk del till en inspirerande och lärorik samvaro.