Resor 2021

 
 
 
 

 Till nedanstående resa till Värmland finns fortfarande några
 platser kvar. Kontakta Ingegerd Holm. Telefon 0768-82 28 03

Värmlandsresa den 23 – 27 september 2021.

På denna resa får vi uppleva ”Ack Värmland du sköna”

och se om denna visa stämmer med landskapets skönhet.

 Dag 1.

Vi startar tidig morgon från Blekinge och åker genom ett höstvackert Småland.

På rastplatsen Fräjen stannar vi för att njuta av den medhavda kaffekorgen.

I Gamla Hjälmseryd besöker vi f.d Eva Spångbergs Björkelund fär att beskåda alla vackra bibliska sniderier som hon steg upp tidiga morgnar och gjorde med hjälp av motorsågen.

Väl framme i Jönköping blir det en lätt lunch på A6 Golfkrogen.

Resan går vidare på västra sidan av Vättern och i Habo finns den vackra kyrkan från 1100-talet. Målningar från katekesen täcker både tak och väggar.

Vi passerar Skövde och Mariestad och vid Sjötorp kan vi se Göta kanal med sina slussar. I Kristinehamn kan vi beskåda Picassostatyn, ett kvinnohuvud föreställande Pablo Picassos hustru Jacqueline.

Vid Vänerns norra strand ser vi snart Karlstad som är målet för dagen.

Staden som förr hette Tingvalla var en viktig handelsplats på vikingatiden.

Hotellet som vi ska bo på är Elite Stadshotell och där intar vi en god middag innan man ger sig ut på upptäcksfärd i staden och kanske se Sola i Karlstad, en staty på en flicka vid Klarälven.

 Dag 2.

Vi äter frukost på hotellet och sedan packar vi in våra väskor i bussen och åker till Lars Lerins Sandgrund på Sandgrundsudden där vi kan beskåda Lerins arbete och beundra hans utställningar i det vackra museet som är mycket sevärt.

Nästa besök blir Klässbols Linneväveri som startade 1920 och som varit i familjens ägor i fyra generationer. Här tillverkar man högklassiga dukar, handdukar och servetter som levereras bl.a till Stockholms slott och Nobelfesten.

Vi kommer snart till den bortglömda staden Arvika som ligger vid Glafsfjorden

ca 40 kilometer från norska gränsen.

En promenad i staden där vi äter vi en egen lunch på något trevlig restaurang innan vi åker vidare.

På mindre vägar bekantar vi oss med den värmländska naturen och snart kommer vi till Sunne som ligger vackert vid sjön Fryken.

 Hotell Frykenstrand är ett vackert hotell och där ska vi bo i 2 nätter och också äta en god middag på kvällen. Glöm inte badkläder för kanske du kan ta ett dopp i någon pool på området.

 Dag 3.

Efter frukost är dagens första besök på Rottneros. Här bodde kavaljererna i Gösta Berlings saga. Herrgården uppfördes 1784 och ombyggdes 1930 och 1940 skapade man den blomfyllda parken som man kan ströva omkring i och njuta av..

Dagen kommer vi att tillbringa i Sunne vid Frykens strand och man inhandlar någon lunch på egen hand.

Framåt eftermiddagen kör vi på Sveriges brantaste asfalterade väg som på drygt 2 km och stiger 200 meter. Det är Värmlands högsta topp 343 meter över havet, Tossebergaklätten, med vacker utsikt över Övre Fryken.
Middagen intar vi på något trevligt ställe.

 Dag 4.

Efter en fin frukost så packar vi in våra väskor och lämnar hotellet.

Idag är det Selma Lagerlöfs Mårbacka där hon föddes 1858 och dog 1940.

Här får vi en intressant guidning av en kunnig guide och vi får bekanta oss med många trevliga berättelser om gården.

Idag följer vi Klarälven mot Ransäter där Tage Erlander växte upp och där finns ett intressant museum. Vi får också besöka skolan och lärarbostaden där Tage bodde med sin familj då fadern var skollärare.

Vid Ransäters hembygdsgård stannar vi för dagens måltid som är Bullens korv.

Resan går vidare längs älven till Deje där vi svänger mot Molkom för att snart komma till Filipstad där vi ska bo på Hennike Hammar herrgård och på kvällen äter en god middag.

Här föddes John och Nils Ericsson som lämnade avtryck både i Sverige och Amerika med sina uppfinningar och efter middag på hotellet kan den som vill se ett monument i Kyrkviken över bröderna och John Ericssons Mausoleum på Östra kyrkogården.

 Dag 5.

Efter frukost packar vi bussen och åker mot Karlskoga, Degerfors och Laxå och följer Vätterns västra sida.

Karlsborgs fästning som ligger på Vanäs udde i Vättern är en av de bäst bevarade forten och den börjades att byggas 1819 och var klar 1909. Vi äter lunch på befästningen.

Vi kommer snart till Hjo och där kan vi promenera i den vackra parken och också inhandla glass eller kaffe. Snart kommer vi till Jönköping där vi väljer att åka över Nässjö och Vetlanda och väg 28 mot Blekinge.

Ett kaffestopp gör vi på vägen hem och kanske det finna hembakta kakor kvar så vi kan tömma kakburkarna.

Snart får vi ta farväl av varandra och glädja oss av många minnen av en härlig resa med många trevliga sevärdheter och i glada vänners sällskap.

 Pris för 5 dagar ca 6 300 kr

 Bokningsavgiften betalas med 500 kr till bankgiro på 288-1811. De som redan har  bokningsavgift som är inbetald går det bra att använda men meddela det till mig.

Slutbetalningen betalas senast den 15 september.

 Följande påstigningsplatser är det som gäller annars återkom till mig.
Vedebyskolan 07.00
Rödeby 07.15
Höklint 07.25
Fridlevstad 07.35
Tving 07.45
Eringsboda 08.10

 Baka gärna en god kaka till våra kafferaster.

 Vänliga hälsningar

Ingegerd Holm

0768-82 28 03

Ingegerd.holma2outlook.com