Kulturcafé Referat

På bilden:Bibliotekarie Marianne Bergkvist

  • Intresserade åhörare

SPF Häggen – Kulturcafé på Samvaron, Källbo
I mitten av maj inbjöd SPF seniorerna Häggen till ett kulturcafé och ett 40 tal seniorer hörsammade inbjudan.
Mötet började med information om aktiviteter som varit under vintern.
Mona Lindblom informerade om en kommande utflykt till Furunäset  med guidning, historia, besök i museet, Heta Hyttan  och lunch ingår.
Volontärerna Barbro Sundström och Elna Johansson ansvarade för planering och genomförande
Mona berättade att traditionsenligt  så kommer hon att har Qigong i Parken i sommar där alla som vill får vara med och är välkomna och som tidigare somrar varit mycket populärt inslag i parken.

Kaffe och te serverades därefter med en mycket delikat mazarinkaka bakad av Agneta som ansvarar för Samvaron. Det fanns också anpassat bröd till de som hade olika allergier eller liknande.

Temat var Biblioteket och dess möjligheter att ge service och information till medborgarna-

Bibliotekarien Marianne Bergkvist kunde nu konstatera att biblioteket  är öppet fullt ut efter de begränsningar som varit under ett par år.

Hon uppmanade besökarna att säga till och be om hjälp av personalen som är till för alla som besöker biblioteket.

Det finns olika grupper som högläsning, bokcirkel 4 gånger per termin, café och läs, stick och läs.

Det finns filmer och tidskrifter att låna. På biblioteket finns 8 dagstidning som allmänheten kan komma in och läsa.

Det är möjligt att boka tid och få hjälp med att använda den moderna tekniken på telefon, padda och dator. Det går också att ladda ner 4 böcker per månad för att hemma läsa eller lyssna.

Allt detta plus mycket mera kan man få hjälp med och det är gratis. Marianne uppmanade alla att ta kontakt med biblioteket för vidare information och hjälp

Hon förklarade vad tjänsten litteraturhjälte är- Det innebär att böcker levereras hem till de som inte själva kan ta sig till biblioteket. Det är då en person som kommer hem till den som så önskar .och tar reda på deras läsintressen och planerar de kommande lånen. Biblioteket plockar ut böcker och litteraturhjälten hämtar och levererar böckerna. Detta är ett sätt att bryta isolering och ensamhet och litteratuthjälten möts av glädje och tacksamhet.

Biblioteket bjuder på litteraturmiddagar två gånger per år och personalen presenterar då litteratur och författare, ger tips på hur man pratar litteratur samt svarar på frågor.

Den som är intresserad att bli en litteraturhjälte kan ta kontakt med biblioteket. 0922-696800

Vivianne Edelsväd Öberg avslutade mötet och tackade alla både medverkande och gäster.

Referat Lena Esbjörnsson