Medlemsträff 12 februari

”Viva la Diva – Länge leve Divan”. SPF Seniorerna Häggens medlemsmöte en onsdag i mitten av februari gav oss en inblick i divans värld – både förr och nu tack vare vår sekreterare Synnöve Dellqvist

  • Emelie Lindqvist Nigar Charkazova

SPF Seniorerna Häggens medlemsmöte en onsdag i mitten av februari gav oss en inblick i divans värld – både förr och nu tack vare vår sekreterare Synnöve Dellqvist som lotsade oss under hela uppträdandet denna dag. Tack vare henne och de duktiga skrivtolkarna Eva och Maria fick vi information om handlingen inför varje aria. De som underhöll oss var Emelie Lindquist och Nigar Charkazova från musikhögskolan. Emelie studerar klassisk sång och går masterutbildningen och Nigar är en fullfjädrad pianist.
Synnöve lärde oss att när begreppet "diva" för första gången myntades i Italien var det främst kopplat till operans värld, då de första s.k. divorna var operasångerskor, sopraner och beundrade för sitt tonomfång. Dessa inflytelserika kvinnor kallades även för "prima donna" - en första dam – då de var dessa som fick huvudrollerna. Divornas manliga motsvarigheter var tenorerna som kallades Divo. Idag när vi ska förklara vad en Diva är, blir det förmodligen med en mera negativ formulering: En "diva" är en person som är ruskigt medveten om sin verkliga eller inbillade storhet och ofta är väldigt uppblåst, snobbig och egocentrisk"
Det är tolkningen av just dessa operadivor eller primadonnor som Emelie idag genom sin sceniska närvaro och "divina" (gudomliga) röst ger oss en oförglömlig upplevelse i Kyrkcenters fullsatta lokal. Emelie ger oss smakprov ur operor/operetter som La Sonnambula, la Boheme, Rigoletto, Guiditta, La Traviata och Norma. Med sin fantastiska röst och ackompanjerad av Nigar går det rysningar genom kroppen hos publiken. Två fullfjädrade artister! Tänk vilka begåvningar vi har i vår stad. Denna eftermiddag med solen lysande utanför fönstren, får vi i publiken den där extra upplevelsen som gärna stannar kvar efter en föreställning eller som vår egen primadonna i programmet "Viva La Diva" Emelie uttrycker det om sångens förmåga att påverka oss:
"Genom musiken och kanske framförallt sången så uppstår ofta fenomenet att människan blir berörd någonstans bortom intellektet"

Publikens ovationer gjorde att vi fick lyssna på ett extranummer, som gjorde att tårar kom fram i ögonen. På en fråga från Synnöve hur det går att sjunga så här, så svarar den lilla späda Emelie att det behövs hård fysisk träning och järnvilja. Det gäller att bara öva, öva och åter öva. Det gick ett sorl genom publiken och många viskade: Ja hur kan denna späda kropp få fram dessa ljuva toner?
Efter detta fantastiska framträdande bjöds vi av fikansvariga Vivianne, Roland, Mona och Ove på eftermiddagsfika, som smakade förträffligt. Vår avgående ordförande Sara avslutade dagen med att berätta om kommande aktiviteter fredag 21 februari är det pubkväll tillsammans med Rönnen och sedan årsmöte 26 februari. Hon uppmanade oss också att gå in på vår hemsida: spfseniorerna.se/haggenpitea . Den hålls ständigt aktuell av vår eminente redaktör.
Efter sedvanlig avslutning med lottdragning av Hans Danielsson avslutades vårt möte denna fantastiska dag. Vi vandrade hem uppslukade av det vi hört. Kommentarer jag efteråt har hört är "En helt otrolig upplevels", "Ett slumrande intresse för opera har uppstått -... fantastisk upplevelse"," Fascination, förundran och hänförelse .... Vilken guldstund! Tack"

Gun Lindkvist