Medlemsmötet om benskörhet och fallprevention

Det var ett välbesökt medlemsmöte med ett viktigt ämne

  • Föreläsning om benskörhet och fallprevention

På SPFs medlemsmöte 9 november föreläste geriatriker Agnes Lidbro om benskörhet och sjuksköterskan Barbro Juusu tog upp om fallolyckor.
Intresset var stort och vår lokal var fullsatt.
Agnes berättade och visade informativa bilder om benskörhet som är av stor omfattning i befolkningen och blir vanligare med stigande ålder.
Kvinnor har större risk att få benskörhet, om dina föräldrar eller syskon har benskörhet så är risken större för dig. Benskörhet kan också visa sig som ökad risk för benbrott eller kotförskjutning.
Vid misstanke om benskörhet så kontakta sjukvården för en tidig utredning och behandling.
Alla former av motion, gymnastik och rörelse med umgänge är alltid bra och ger många långa år framöver.

Därefter fortsatte Barbro först med en film om fallrisker och berättade engagerat om flera Balans- och styrketräningsprogram som finns, alla kan hitta någon form som passar alla tex ett flertal TV-program och några av de aktiviteter som vi i SPF har, bla vattengymnastik, cirkelträning  och yoga. Se även Socialstyrelsens "Tips för att förhindra fallolyckor" och "Balansera mera".
Barbro betonade risken med att kliva på stolar/stegar för gardinbyten, etc samt takskottning, anlita hellre barnen eller något företag för att undvika fallskador.
Vi fortsatte med gott fika med tårtor bakade av Roger samt fick tillfälle att samtala ytterligare med Agnes och Barbro.