Medlemsmöten 16 maj

Kost för äldre med kostchef Karin Anttilla

Ca. 30 intresseraden Seniorer hade mött upp till en intressant föreläsning Vi fick lära oss att energibehovet minskar, däremot ökar vitamin- och mineralbehovet. Upptagandet och nedbrytningen av kosten förändras. Andra saker som rubbar balanser är t ex demens och ensamhet. Vi behöver få i oss 0,5 kg/dag av
vitaminer och mineraler. Kombinationen och kalcium och vitamin D är mycket viktig för detta. Proteiner är viktiga för att underhålla kroppsstyrkan. Omättade fetter (mjuka fetter) är att föredra bla  för att undvika förträningar i blodådrorna, Karin rekommenderade starkt att vi ska äta fisk 2-3 ggr/vecka. Äter man fiberrik man måste man komma ihåg att dricka tillräcklig med vätska för att inte drabbas av förstoppning.

Tumregler: 1) Salt höjer blodtrycket, 2) Vätska intas ofta och i liten mängd, 3) Ät ofta och liten mängd. OBS! Se till att ha med frukt och grönt. 4) Motion är bra för vikten och tarmfunktionen.

Karin avtackades för det intressanta föredraget med platta blommor. Styrelsen informerade sedan om kommande händelser. Mötet avslutades med fika.