Månadsmöte med SPF Seniorerna tisdag 2025-04-22 ”Farliga läkare och kloka gubbar”

Efter att kören inlett vårens näst sista månadsmöte med tre sånger hälsade ordförande Elizabeth Thoor de drygt 80 närvarande seniorerna välkomna. Information om kommande aktiviteter gavs och mer i detalj om dessa finns att läsa på vår hemsida.
Därefter presenterade Eva Borg aktiviteterna som ingår i Folkhälsoveckan, v. 20, om dessa kan man också läsa på hemsidan.
Leif Ockander, Ljungbyson och fd överläkare, tog därpå podiet i besittning och under den kommande timmen kåserade han om ”Farliga läkare och kloka gubbar ”. Först ut var Elis Sandberg, mera känd som THX-doktorn från Aneby, egentligen veterinär, som på 1930-talet började intressera sig för thymuskörteln hos kalvar och dess eventuella funktion i immunförsvaret. Experiment med marsvin visade sig vara intressanta och ryktet om hans forskning spred sig, ända till Stanforduniversitet i USA dit Sandberg flyttade med familjen 1950, men samarbetet med institutionen där kollapsade. Att preparatet kunde vara verksamt även mot cancer ökade ytterligare intresset för hans verksamhet och patienter i stora skaror började söka sig till hans klinik. Men då Sandberg inte presenterade några testresultat började myndigheterna ifrågasätta hans verksamhet vilket bland annat ledde till åtal i vilka han dock friades. Trots att han motarbetades hade Sandberg ett massivt stöd från allmänheten. Det var först när lagen om naturläkemedel kom på 80-talet då THX klassades som just ett sådant som intresset började avta. Sandberg dog 1989 men sonen Göran drev verksamheten vidare fram till 2000 då företaget gick i konkurs.

1903 kom den nyutexaminerade läkaren Herman Hjorton till Huskvarna där han snabbt gjorde sig ett namn p g a sin stora arbetsinsats och frikostighet och blev ett etablerat namn i staden. Huskvarna som ort växte stadigt under tidigt 1900-tal mycket p g a vapenfabriken som fick sitt uppsving under första världskriget. Spanska sjukan drabbade Sverige men motmedel saknades. Hjorton framställde ett pulver, Hjortons pulver, som hade fenacetin som ingrediens, men vad man inte visste då var att medlet omvandlas till morfin i kroppen, vilket först uppdagades av Huskvarnas fabriksläkare Kurt Grimlund på 1950-talet. Pulvret var avsett att lindra sjukdomssymptomen inte som botemedel. Under tiden hade dock Hjorton avlidit samtidigt som pulvret blivit mäkta populärt. Sippor kallades påsarna med pulver för sin likhet med vitsippor. Man producerade upp till 8000 påsar om dagen och pulvret var billigt och fullt lagligt och kom att användas som ett rent njutningsmedel. Grimlund kunde i en studie påvisa att flera anställda hade skador på lever och njurar och dödsfallen i uremi var mångdubbelt större i Huskvarna än i jämförbara städer. Därefter receptbelades fenacetinet och förbjöds helt 1983. Men ända in på 2000-talet rapporterades skador orsakade av just fenacetinet.
Applåder och blommor, vad annat var att vänta, efter en intressant och mycket underhållande föreläsning?
Kaffe blev det också!

/ Thommy Kjellsson