I Strömsnäsbruk fick vi se hur man tillverkar äkta kaviar av störrom.

Torbjörn Ranta, en av skaparna av företaget Arctic Roe, hälsade oss välkomna till produktionsavdelningen i Strömsnäsbruk. En mer entusiastisk guide har jag aldrig träffat, tror jag. Han höll oss förtrollade genom hela studiebesöket.
"Nu har ni tur", började han, "Ni kommer att få se när vi mjölkar några störhonor på deras rom". Vi följde honom upp till "mjölkavdelningen" på övre plan. Här fick vi se tre anställda fiska upp en stör i taget med en stor håv och lägga den tillrätta på en mjuk bädd, varefter man varsamt klämde ur den rom hon bar på. Hur vet man att stören bär på rom just nu? Jo, störarna scannas med ultraljud och då ser man detta.
Torbjörn berättade att man köper in stora fiskar, man har ca: 2000 i olika cisterner och skapar en tillvaro för dem så lik det naturliga vad gäller årstemperatur etc. Det är inte tillåtet i Sverige att odla dessa fiskar i det fria p.g.a. föroreningar som det medför. I andra länder i Europa går detta bra. Produktionen blir därför mycket dyrare här i landet. Det medför att man inte i nuläget kan konkurrera med övriga producenter i världen.
Hur kan ni klara av produktionen om det går med förlust? undrade vi.
Hittills är vi ett hundratal aktieägare, tillika entusiaster, som hoppas att vi med tiden kan få det att gå runt. Vi kan kanske effektivisera vattenkylningen, den biologiska reningen, syresättningen, matningen och avloppsreningen i det slutna vattensystemet som vi har.
Hur tillverkas kaviar av störrom?
Den rom vi får vid mjölkningen är mjuk. Vid befruktningen av rom hårdnar kornen, men då vi inte har någon störhane med mjölke, använder vi en tysk metod, där man ändrar Ph-värdet hos kornen. Detta ger samma resultat. Efter tvättning och saltning och lagring får vi sedan en utmärkt vara.
Var det er kaviar som ingick i Nobelfesten förra året? Javisst!
Vad kostar kaviaren från Arctic Roe i Strömsnäsbruk?
Vi har tre olika kvalitéer: Tradition, Silk och Pearl och priset är 10 000 kr/kg. Vår produktion motsvarar 10-15% av den svenska konsumtionen, eller en promille av världskonsumtionen.
Den kinesiska kaviaren, som upptar den största delen i världen ligger på halva priset, men de kostnader man har vid Gula Floden är så mycket lägre, så det går inte att jämföra.
Fick vi smaka på kaviar från Arctic Roe?
Jovisst! Man provsmakar på samma sätt som expertisen, direkt ur handen. Delikat!!
Vi köpte varsin burk alla 20 Seniorer, som var med.
Elizabeth tackade Torbjörn för ett fantastiskt besök.
Tack Elizabeth, för att du ordnat med detta!
/Ove