Ljungby SPFs månadsmöte 20 november
Det var fullsatt när SPF Ljungby hade sitt månadsmöte den 20 november och överläkare Jonas Richthoff höll föredrag om Ljungby lasarett.
Karin Bondesson hälsade välkommen och informerade om kommande aktiviteter. Hon berättade att det kommer att bli After Work en gång i månaden, med början efter nyår.
Som vanligt inledde kören med några visor under ledning av Wivan Blomster och med Åsa Prytz vid pianot.
Sedan hälsades Jonas Richthoff välkommen. Jonas som är överläkare vid Ljungby lasarett berättade att han inledde sin karriär som medicinläkare, men eftersom han gillade att arbeta med händerna omskolade han sig till kirurg. Så blev han också medicine doktor då han halkade in på forskning om reproduktion där han studerat snusning och spermiantal bland värnpliktiga.
Vi fick en intressant beskrivning av Ljungby lasaretts historia som började år 1869. Det som gjorde att Ljungby skulle få ett eget lasarett vid sidan av Växjö lasarett, var att det vid den tiden fanns en stor marknad i Ljungby som drog till sig mycket folk. Och med dem följde bl.a. veneriska sjukdomar. Verksamheten bedrevs i en villa som låg på samma tomt där sjukhuset ligger idag. På bottenvåningen hade man mottagning och på övervåningen låg patienterna. Personalstyrkan 1869 var en handfull personer med doktor Sjövall som enda läkare. Första året hade man 163 patienter.
1913 var det dags för ett nytt sjukhusbygge eftersom vårdbehoven ökade kraftigt i början av 1900-talet med bl.a. framväxten av spanska sjukan, som spreds över hela Europa. Jonas drog paralleller till den senaste pandemin, Corona som också uppträdde i tre vågor.
Jonas beskrev också några milstolpar i sjukvården. Under Krimkriget 1850 kom den engelska sjuksköterska Florence Nightingale med nya hygienrutiner, såsom rent vatten och tvål, som kom att minska dödligheten drastiskt i infektioner och andra sjukdomar. Under kriget infördes proteser för att rädda skadade soldater. Amputationer var vanliga och man hade inte tillgång till antibiotika. 1877 kom antibiotikan med Louis Pasteur, som revolutionerade sjukvården. Röntgen var en annan milstolpe som kom att förändra vården. Röntgentekniken har utvecklats enormt bara under min tid på Ljungby lasarett, berättade Jonas.
Avslutningsvis pratade Jonas också om framtiden och de diskussioner som förs om hur vården ska organiseras i Kronobergs län. Vi vet inte riktigt hur det ska bli, sa Jonas. IVA eller inte IVA? Ljungby lasarett har många patienter, bara medicinkliniken har 11 000 patienter, lika många på kirurgkliniken. Så säkert är i alla fall att Ljungby lasarett kommer att finnas kvar, men exakt hur vården kommer att organiseras kan bara framtiden utvisa.
Det var en oerhört intressant och livfull beskrivning av Ljungby lasaretts historia och utveckling!