Kojtet i närheten av Vislanda är en riktig utflyktspärla!

Ett vackert naturområde med många vandringsleder finner vi öster om Vislanda samhälle. De två sjöarna Mellansjön och Kojtasjön, samt grusåsarna vittnar om inlandsisens snösmältning för över 8000 år sedan. Gamla gravfält visar att människor för länge sedan funnit sig tillrätta här.
Här finns sällsynta växter som exempelvis sileshår, samt ett rikt fågelliv.
Vi 17 seniorer, som valde att vandra här den 5 maj 2022, fann oss väl tillrätta i det sköna vädret. Nedanstående bilder från vår stilla framfart med fötternas hjälp i den sköna omgivningen, talar säkert för sig själva.
Dock fick vi en lektion av vår färdledare Karl-Erik, då han med stor harm visade oss på granbarkborrens framfart i granskogen. Detta är ett gissel för alla skogsägare! sa han. Att det sedan finns olika arter av dessa granbarkborrar, blev en ny lärdom för oss. Att den "åttatandade" är den värsta sorten, veta vi nu.
Rolfs största behållning var nog den vackra och bekväma soffa han fann på sin vandringsled. Den hade snidats till minne av Bo Rydström, en eldsjäl i utformningen av detta naturområde.
Hit vill vi återvända igen!
P.S. Två vandringspris utdelades. Bengt fick "trollkoppen" för 100 avverkade rundor och Karl-Erik fick "ungdomskällan" för 200 rundor.
D.S.

Torsdag 12 maj vandrar vi från Vällingasjön. Avfärd 09.00 från bibliotekets parkering eller möt upp vid Vällingasjöns badplats 09.15