Studiebesök på Ahlbergs bil i Ljungby.

Visst är vi Seniorer intresserade av framtidens bilar. Det var elbilar det handlade om denna gång.

  • Några intresserade Seniorer inför dagens föreläsning.
  • Marcus Hjalmarsson berättar om elbilar
  • Några intresserade Seniorer inför dagens föreläsning.
  • Marcus Hjalmarsson berättar om elbilar

Vi kom ett trettiotal SPF-seniorer till studiebesöket kl 10.00 tisdagen den 30 november. Vi möttes av ett fikabord med kaffe och lussekatter och lät oss väl smaka. Visst var vi väl motiverade för att lyssna på hur Volvo utvecklar sina elbilar, ty denna natt hade kung Bore sett till att lägga höstens första vita täcke över vårt landskap. Vi trotsade både decimetertjock snö och vertikalt piskande snöbyar. Detta var ingenting emot vad vår föredragshållare Marcus Hjalmarsson hade fått utstå. Hans färd startade kl 06.00 från Torslanda utmed E6 i kraftigt snöoväder, men han hann i tid till Ljungby, vilket vi är mycket tacksamma för.

Marcus Hjalmarsson redogjorde för hur Volvos elbiltillverkning ser ut idag och hur man planerar inför framtiden. Idag utgör försäljningen av el- och hybridbilar ca 40% av Volvo Car Sveriges försäljning. Volvos mål är att från år 2030 enbart sälja elbilar.
Många var de frågor som riktades till Marcus och han besvarade dem raskt.
Hur ser återvinningen av bilar ut? Minst 95% av bilen återvinns på något sätt.
Hur långt kan man köra på en laddning av batterierna? Idag är räckvidden på en Volvo C40 Recharge 44,4 mil enligt WLTP.
Hur länge räknar man att ett batteripaket håller? Volvos garanti på batteriet i en elbil är idag 8 år och 16000 mil.
Var tillverkas Volvos batterier idag? I Kina (CATL) och Sydkorea (LG Chem), Idag är det 400V-högspänningsbatterier som sitter i elbilarna.
Hur lång tid tar det att ladda batterierna? När man ska resa längre sträckor bör man planera resan genom att kontrollera var man kan (snabb)ladda bilen med jämna mellanrum. Beroende på hur mycket tid man har på sig för att ta sig till resmålet så kan snabbladdning vara ett bra alternativ.
Finns det laddstationer överallt? Nej, men det håller på att byggas ut. När elbilsflottan blir många gånger större än den är idag, måste det befintliga elnätet anpassas därefter.
Skulle det inte vara bättre på sikt att använda vätgas som bränsle till elbilarna? I dagsläget planerar inte Volvo för detta.


Hur är det med säkerheten hos Volvos elbilar? Den är lika hög som för övriga Volvos bilar. Marcus visade hur de olika stålsorterna var placerade i bilarna för att uppnå skydd vid olika krocksituationer.
Hur mycket kostar en elbil? Volvos XC40 kostar från ca 530 000 kr och kan dra ett släp på 1800 kg.

På hemsidan står det att den optimalt kan köra 40 mil på en laddning.

En nöjd seniorskara tackade Marcus med en kraftig applåd. Härefter fick vi tid att beskåda bilparken hos Ahlbergs bil. Vi riktar ett stort tack till företaget Ahlbergs bil för att man tog emot oss på allra bästa sätt, ordnade med en god föredragshållare, bjöd på fika och lämnade oss med en presentpåse.