Vi gör studiebesök i Rydaholm

UTFLYKT MED SPF TILL RYDAHOLMS BIL- MUSIK- OCH LEKSAKSMUSEUM

  • Mercedes Benz 1938
  • Rolls Royce
  • En vy från dockavdelningen
  • Från kristall till rör!
  • Mercedes Benz 1938
  • Rolls Royce
  • En vy från dockavdelningen
  • Från kristall till rör!

Ägaren till muséet, Ingemar Ahlqvist guidade oss.
Sveriges äldsta registrerade bil är från 1901. Den kan färdas i max 30 km/h.
Ingemar berättade om ett inköp av en Bentley från England. Den kostade 200 000 kr. Han vågade inte berätta detta för sin hustru, men med tiden blev köpesumman uppdagad. Han har nu fått ett bud på den om 10 milj. "Ska vi sälja den?". Hustrun svarar: "Varför sälja den enda bilen, som det är nånting att ha?"
Ingemar förevisade en bil där han kört kungligheter, nybakade studenter, men också ett äldre par. Den äldre mannen hade fått denna tur som en present av sina barn. Jag uppskattade att få köra detta par mycket mer än alla andra, så jag tog ut rundan ordentligt, sa Ingemar.
På andra våningen finns flera musikinstrument. De självspelande kunde Ingemar traktera med bravur. Piano, dragspel och ett stort positiv.

Efter lunchen berättade Martin Eriksson om sin hembygd.
Rydaholms gamla kyrka är från 1100-talet med dubbeltorn, i stil med domkyrkan i Lund.
Riksalnen från 1604 fanns i nuvarande kyrka och en replik finns fortfarande kvar. När järnvägen kom blev den en pulsåder för byn. Området som var bevuxet med urgammal skog, gav upphov till stor näring inom sågverksindustri och flera möbelsnickerier startade.
Stora mängder diabas (svart granit) började utvinnas i början av 1900-talet. Den svenska svarta graniten som kan poleras till en mycket jämn hård yta är den bästa i hela världen. Hjortsjön kallas det stora dagbrottet i Rydaholm. Man exporterade mycket granit till Tyskland, men även till skyskraporna på Manhattan i New York. Som mest gav stenarbetet upphov till 200 arbetstillfällen. Stenbrottet lades ner på 1970-talet.

Vi måste åka vägen via "getaryggen" och Skifteryd hem, sa Martin. Det är nog Sveriges vackraste väg!