Studiebesök på Alvesta Biogas

Företagsbesök den 14 /3

  SPF Seniorerna Berga på företagsbesök hos Alvesta Biogas.

Den 14 mars var vår förening på informationsbesök i Alvesta. Redan från vägen ser man de stora cisternerna. Nu skulle vi alltså få veta hur själva anläggningen fungerar.

Två av delägarna, Stefan Bengtsson och Joakim Granefelt, tog emot ca 50 intresserade personer och gav en översiktlig presentation och bakgrund. Anläggningen tar emot gödsel och slaktavfall som sedan rötas under ett antal veckor för att på så sätt producera biogas och biogödsel. Varje dag tar man emot fyra till fem lastbilslass med totalt cirka 150 ton flytgödsel, slakt- och matavfall. Av detta bildas ca 4000 kg biogas. På mängden biogas som framställs varje dag kan en bil köra ca 8000 mil, dvs 2 varv runt jorden. Gödseln som är färdigrötad transporteras tillbaka till gårdarna och används på åkrarna. Efter processen blir gödseln av mycket hög kvalitet och i stort sett luktfri. Såväl biogasen som biogödseln är mycket miljövänliga. Anläggningen ägs gemensamt av 11 lantbrukare samt Växjö Stifts egendomsnämnd.

Efter studiebesöket for vi vidare till Bror Pehrssons Möbler i Alvesta, där vi fick avnjuta en utmärkt god buffé i restaurangen. Vi hade dessutom tillfälle att vandra runt och titta på möbelutställningen.

Mätta och belåtna samt betydligt klokare lämnade vi sedan Alvesta för denna gången.

Lena Ivarsson