Nyhetsbrev från SPF Seniorerna
Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.
Tillsammans – mindre ensam
SPF Seniorerna motverkar ofrivillig ensamhet och isolering


Nyhetsbrev 1, 2023

Syftet med detta nyhetsbrev är att sprida information samt ge inspiration, motivation och stöd i arbetet inom SPF Seniorerna för att minska ofrivillig ensamhet och motverka social isolering bland äldre personer.

Nyhetsbrevet som publiceras varannan månad, går ut till ambassadörer, styrelser för distrikt och föreningar, utbildnings- webb- och hälsoansvariga samt rekryterings- och marknadsansvariga. Det går även till föreningars och distrikts kontaktadresser. Förhoppningen är att det skall spridas till så många som möjligt.

Vet du någon annan inom SPF Seniorerna som kan vara intresserad kan du klicka på "Tipsa en vän" ovan och skriva in deras e-postadress. Sprid gärna detta månadsbrev vitt och brett!
Nytt stödmaterial och film om kontakt- och samtalsgrupper
Få inspiration till att starta och leda kontakt- och samtalsgrupper i era föreningar.
Behovet av att samtala om livet ökar med åldern. Samtalsgrupper är ett utmärkt sätt att komma med i en gemenskap och fördjupa kontakten med andra.
En guldgruva på vår webbsida
Under fliken "Aktivitet och hälsa" och underrubriken "Tillsammans mindre ensam" på SPF Seniorernas webbsida finns till exempel en digital ambassadörsutbildning från Inte ensamprojektet, information, kunskapsmaterial, filmer och webbinarier om ofrivillig ensamhet samlade. Lätt att använda ute i föreningarna.
Anhörig i nöd och lust
Hur kan man stärka personer över 65 som stöttar eller vårdar sin partner i hemmet? Välkommen till konferensen Anhörig i nöd och lust 30 mars kl 13-17 som arrangeras av Bräcke diakonis projekt I nöd och lust. Ta del av anhörigas egna tankar, föreläsares djupa kunskap och det utbildningsmaterial som projektet tagit fram. Man kan vara med på konferensen på plats i Göteborg eller delta på distans. Sista anmälan 28 februari.
Vilket samhälle vill vi åldras i?
I december sände Attention och Hjärnkolls projekt Äldrelyftet en digital konferens; en julfrukost. Den finns inspelad och i den får du träffa två ambassadörer som berättar om sina egna erfarenheter av ADHD och autism. Du får också lyssna till Johnny Pellas, leg. psykolog, specialist i neuropsykologi som reflekterar kring hur det är att arbeta inom äldrepsykiatrin och Amelia Adamo, chefredaktör och debattör, som berättar om Ensamhetskommissionens arbete för äldre. Moderatorer är Katarina Lindblad, Hjärnkoll och Annika von Schmalensée, Attention.
Äldre synliggörs i TV
Kända och okända 65-plussare berättar om sina erfarenheter och tankar om livet som äldre i nya programserien Studio 65. Gripande livshistorier blandas med råd, forskning och inspiration. Programledare är Kattis Ahlström och Anders Palmgren. Ingmar Skoog, äldreforskare, känd från bland annat Senioren, medverkar som expert och bisittare. En serie från UR-SVT med start 25 januari.
Statsbidrag till att förebygga och bryta ensamhet och isolering
Ideella föreningar och stiftelser kan söka pengar för att motverka ofrivillig ensamhet och isolering. Nu utökat till att inte bara gälla äldre.

Bidrag får lämnas för:
1. anordnande av aktiviteter som bidrar till gemenskap och stimulans,
2. skapande av mötesplatser och kontaktytor mellan personer, och
3. åtgärder som möjliggör att fler kan engagera sig ideellt eller delta i verksamheter som anordnas ideellt.
Tillsammans – mindre ensam
Vi samlar goda exempel på allt som görs runt om i landet.

Under 2023 kommer dessa att publiceras på vår webbsida. Mejla eller ring och berätta!



Marie-Louise Söderberg
Sakkunnig ensamhetsfrågor
Tillsammans - mindre ensam

För mer info och kontakt:
Marie-Louise Söderberg
Mejl: marie-louise@spfseniorerna.se
Mobil: 070 484 03 34
www.spfseniorerna.se/mindre_ensam
Instagram: tillsammans_mindreensam
SPF Seniorerna, Box 22574, 104 22 Stockholm, 08-692 32 50
info@spfseniorerna.se , www.spfseniorerna.se