Webbsända seminarier

Klicka här för att se webbinariet – lyssna på tidningar och böcker

Tillsammans med Myndigheten för tillgängliga medier, berättar vi om tjänsten Dagstidningen som taltidning. Du får också information om Legimus, som är ett bibliotek för dig som vill låna talböcker och e-böcker hemifrån. 

Klicka här för att se webbinariet med BankId och Kivra (inspelad 30 januari 2024)

Lyssna på Charlotte Pataky från BankID som berättar om säker användning av BankID och Lana Janik från Kivra om hur du kommer i gång med att använda tjänsten.

Klicka här för att se webbinariet: Hur kan finanssektorn motverka bedrägerier (inspelad 26 januari 2024)

Hur ser lägesbilden ut idag och vilka konkreta hinder står i vägen för att få stopp på bedrägerierna? Hur kan Polisen och bankerna arbeta tillsammans på ett mer effektivt sätt? Det är några av de frågor som tas upp på Svenska Bankföreningens webbinarium. Representanter från Polisen, SEB, BankID och SPF Seniorerna deltar.

Klicka här för att se Internetstiftelsens föreläsningar under Digitalidag 2023 (inspelad 13 oktober 2023)

Här får du: Viktig kunskap om internetrelaterade bedrägerier och desinformation. Konkreta tips och metoder på hur vi kan lära oss digitala verktyg samt underhålla de kunskaperna. Grundläggande förståelse för vad AI är, och vad digitaliseringen gör med oss människor.

Klicka här för att se webbinariet om fula försäljningsmetoder och konsumenträttigheter(inspelad 14 november 2023)

Under webbinariet berättar Maria Wiezell och Christine Fransholm, konsumentvägledare och konsumentjuridiska experter hos Sveriges Konsumenter, om vanliga tillvägagångssätt och metoder så att du kan stå bättre rustad nästa gång du råkar ut för en säljare som använder fula knep. 

Klicka här för att del av utbildningen i Zoom del 1 – Delta i Zoom-möte (inspelad under Digitalidag 13 oktober 2023)

Klicka här för att ta del av utbildningen i Zoom del 2 – Att leda ett Zoom-möte (inspelad under Digitalidag 13 oktober 2023)

Kurserna är en genomgång av de olika funktionerna i Zoom. i första hand för PC. De innehåller inga praktiska övningar.

Klicka här för att se webbinariet om webbsidan 1177.se i efterhand (inspelad 7 mars 2023)

Under det här webbinariet går vi bland annat igenom var du hittar hälsoråd, information om sjukdomar, och vilka mottagningar du kan kontakta. Du får även veta hur du kan logga in på sidan för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.

Klicka här för att se webbinariet om hur du kan skydda dig mot bedrägerier  (inspelad 7/2 2023)

Lotta Mauritzon, brottsförebyggare och Nationell samordnare vid Nationellt bedrägericentrum, berättar bland annat om olika typer av bedrägerier, vilka bedrägerier som sticker ut just nu, samt vad du ska göra om du misstänker att du blivit drabbad av ett bedrägeri eller bedrägeriförsök.

Klicka här för att se webbiniariet – Åldras med rättigheter

Det digitala seminariet genomfördes 2 mars 2022 och handlar bland annat om arbetet för att få till stånd en FN-konvention om äldres rättigheter. Medverkar gör: Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, Christina Rogestam, vice ordförande AGE Platform Europe och Martin Engman, Sveriges representant i AGE Platform Europe Council.

Klicka här för att se webbinariet – ansöka om pengar från Allmänna Arvsfonden

Det digitala seminariet genomförde den 25 januari 2022. Webbinariet vänder sig till föreningar som sitter med en projektidé för äldre och vill veta mer om hur det går till att söka medel från Allmänna Arvsfonden. Hör också gärna av er till deras jourtelefon om ni vill bolla en projektidé, tel. 08-700 09 40 (tisdag och torsdag kl 09.00-11.00). Klicka här för att läsa "frågor och svar om hur man ansöker"

Klicka här för att se webbinariet God och nära vård

Det digitala seminariet, som genomfördes 23 september 2021, handlar om den nya reformen "God och nära vård". Reformens bakgrund och innehåll presenteras, hur det påverkar seniorer, samt hur vi kan arbeta med den. 

Klicka här för att se webbinariet Konsumenträtt - inte alltid så lätt

Maria Wiezell från Konsumentcentrum reder ut många konsumenträttsliga begrepp och svarar på medlemmars frågor.

Klicka här för att se frågestund med Thony Björk om vaccin och vaccinationer

Thony Björk, sakkunnig läkemedelsfrågor SPF Seniorerna, svarar på vanliga frågor från medlemmarna om vaccin och vaccinationer för Covid-19.

Klicka här för att se vårt webbinarium om bedrägerier

Lotta från Polisens Nationella Bedrägericentrum berättar om bedrägerier och vad man ska tänka på för att skydda sig.

Klicka här för att se vårt webbinarium om fallolyckor

Gösta Bucht, sakkunnig vård och omsorg hos SPF Seniorerna, berättar om fallskador och om hur de kan förebyggas och undvikas.

Klicka här för att se vårt webbinarium om bostadsfrågor

Varför är bostaden så viktig för oss seniorer och hur sköts bostadsfrågorna för de äldre i kommunerna. Förutom Eva Eriksson medverkar Fredrik Von Platen, sakkunnig i bostadsfrågor.

Klicka här för att se vårt webbinarium om vården och omsorgen om äldre

Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor, och förbundsordförande Eva Eriksson samtalar om äldreomsorgen i Sverige och svarar på frågor från våra medlemmar.

Klicka här för att se vårt webbinarium om läkemedelsfrågor

Hur ser läkemedelsförsörjningen ut i Sverige? Hur kan jag bäst planera mina läkemedelsuttag? Och vilka rättigheter har jag till en läkemedelsgenomgång? Detta och mycket mer avhandlas i samtalet mellan SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och Thony Björk, sakkunnig läkemedel. Även frågor kring vacciner mot covid-19 tas upp.

Klicka här för att se presentationen "Ett gott åldrande"

Här kan du ta del av den mycket uppskattade presentationen som Gösta Bucht, sakkunnig vård och omsorg, höll på SPF Seniorerna Sörmlands ordförandekonferens, oktober 2020. Presentationen handlar bl.a. om vad som händer i kroppen när man åldras, och vad som kan göras för att må bättre under åldrandet.

Klicka här för att hitta våra webbinarium under temat "Tillsammans - mindre ensam"