Snökanoner och böner räddade skidfesten

2016-02-05
Två veckor före datumet för årets förbundsmästerskap på skidor, 3-4 februari, kom värmen till Nässjö. Efter att ha haft flera decimeter fin snö smälte allt bort och arrangörerna från SPF Seniorerna Nässjö misströstade.

Vad skulle hända med Stinsenloppet och den välplanerade friskvårdsdagen i hälsans tecken? Men vädermakterna lyssnade till slut på medlemmarnas böner och kylan kom tillbaka i tid inför tävlingsdagen. Genom en toppinsats från Nässjö Ski, och med hjälp av snökanoner, lyckades tävlingen i Lövhult räddas och vändas till succé.

Mästerskapsevenemanget inleddes på onsdagskvällen med galamiddag på kulturhuset Pigalle där det bjöds på mingel, mat, underhållning och dans. Med på plats fanns representanter från både kommunen och förbundsledningen inom SPF Seniorerna.

Tävlingsdagen startade lite kylslaget men fram på förmiddagen värmdes både frosten och den månghövdade publiken av solens strålar. 58 tävlande kom till start. Några av tävlingsåkarna tog i ordentligt och utmanade varandra och sig själva rejält. Men flertalet tog det förhållandevis lugnt och njöt av att komma ut i spåret. De yngre körde fem varv på den 1800 meter långa skidslingan och de äldre samt motionsklasserna körde tre. Föret var lite isigt och många hade svårt att bromsa och svänga vid vändningar och kurvor. Ett och annat fall var oundvikligt men de otursamma tog sig tappert upp på benen igen och ända till målfållan – där både tävlande och motionärer visade nöjda miner.

Runt 50 funktionärer med ordförande Evald Larsson och tävlingsansvarige Kjell Skålberg i spetsen, hade engagerats för att genomföra evenemanget med allehanda aktiviteter. Bland annat hade det traditionella torgkaffet flyttat upp till Lövhult. Dagen avslutades med en värmande pjäxdans före prisutdelningen med medaljer och blommor.

Klicka här för resultatlista från årets förbundsmästerskap

 

SPF Seniorerna Nässjö friluftsdag
SPF Seniorerna Nässjö och Nässjö Ski bjöd på en härlig friskvårdsdag i Lövhult. För många var dagens tävling årets första kontakt med skidspåret.
 
Startfållan herrar
Tävlingsklasserna bestod mestadels av herrar. Humöret i startfållan var på topp och de tävlande var ivriga att komma iväg.
 
Inga Widfält, SPF Seniorerna Nässjö
Starten i motionsklassen var lite lugnare. Inga Widfält från SPF Seniorerna Nässjö hade till och med tid att le mot kameran.
 
Strid på kniven inför varvning
Strid på kniven inför varvning mellan Bertil Persson, SPF Seniorerna Kvarnhjulet Mölndal och Göran Pettersson, SPF Seniorerna Lerumsbygden.
 
Aina Eriksson tackade Christina Rogestam
Aina Eriksson från SPF Seniorerna Tuna Säter tackade förbundsordförande Christina Rogestam efter målgång och sa att det var väldigt trevligt att se att förbundet var representerat på plats.
 
Pristagarna
Pristagarna fick medaljer och blommor. Hederspriserna lottades ut bland dem som gått i mål.

Text och bild: Ola Nilsson