Cirkelcafé hos SPF Nordöland 24-01-11

Torsdagen den 11 januari inledde SPF Nordöland årets aktiviteter med ett cirkelcafé i Löttorps bygdegård.

Gäster denna gången var Kim Teleman och Tommy Melin som på ett mycket stimulerande och kunnigt sätt berättade om Dälje och Horns  stenhuggargårdar.

Kalksten bildades med 1 mm på 1000 år. Under istiden täcktes Sverige och norra Tyskland av en upp till 4 km tjock is. Efter istiden med stor landhöjning bildades bl.a. Hornsudde för c: a 7000 år sedan

Vattnet sjönk undan och växtlighet uppstod. Jorden blev bördig och människor vandrade in. Vägar byggdes mellan Horn och Alvedsjö. Järnåldersbosättningar bildades som nu delvis är utgrävda.

Stenbrytning finns dokumenterad från 1500-talet, Ölandskalkstenen blev mycket välkänd och leverades till fastlandet. Kungen utsåg stenmästare som såg till att kunskapen spreds och att sten levererades till bl.a. Borgholms slott, Kalmar slott, Skokloster slott och Drottningholm i Stockholm och även till Hampton Court i England trots mycket svåra transportförhållande med pjäser upp till 500 kg.

Dopfuntar av kalksten finns i Böda, Högby och Källa kyrkor. Den sydligaste i Tyska kyrkan i Karlskrona och den nordligaste i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Ölandskalksten blev mycket efterfrågad. Särskilt den röda som benämndes röd granit

Stenindustrin utvecklades och verkstäder byggdes vid stenbrotten. Det blev ett viktigt komplement till jordbruk och fiske för den mycket fattiga befolkningen.

Dagens stenindustri på Öland har därmed en mycket lång hantverkstradition

Mötet avslutades med att ordförande Karin Borgvall tackade för en stimulerande eftermiddag

 

Lars Borgvall