Bergsgorillor

Här följer ett referat från månadsmötet i september

  • Lotterivinsterna var av skördekaraktär

SPF SENIORERNA Kvillebygden
På besök hos bergsgorillorna i Rwanda

"Mitt i bergsgorillans rike" kallar TV- och naturfotografen Rolf Agnestrand det program, som han kommit för att bjuda Kvillebygdens SPF:are på under föreningens månadsmöte.
Rolf själv hade rest från Eskilstuna, och bland de drygt 120 deltagarna på träffen hade vi några besökare från Kungsbacka och Tjörn, som hade lockats dit av kvällens ämne.
Två av Rolfs filmer stod på programmet, och efter varje film skulle det bli tillfälle till frågor och diskussion.
Rolf började med att berätta lite om sig själv och om Rwanda, det lilla centralafrikanska land där han föddes och bodde sina första femton år. Rwanda är mycket tättbefolkat. På en yta knappt så stor som Smålands bor det omkring 12 miljoner människor. Landets största inkomstkällor är kaffe- och teodling och turism.
Rolf var redan i barndomen naturintresserad, och när han en gång fick en lådkamera, ja, då började hans bana som naturfotograf. På 70-talet kom hans första TV-film, en film om den hotade fiskgjusen.
"Har du en gång druckit av Afrikas vatten, har du alltid en längtan av att få dricka det igen." Rolf är egentligen lärare, men resorna tillbaka till Rwanda och till bergsgorillorna där har blivit många.

I den första av kvällens filmer, "Bergsgorillor i krigets skugga", var TV-profilen Alicia Lundberg speaker. Även hon var i Afrika flera gånger för att filma och berätta om just de här djuren. I Rolf Agnestrands film fick vi lära känna gorillorna i Virungabergen. Vi fick se de stora, fredliga växtätarna i deras dagliga liv, och vi fick höra om deras sociala mönster med stark sammanhållning inom grupperna. Varje grupp leds av en äldre hane, en så kallad silverrygg. Namnet syftar på att äldre hanar får silverfärgad päls på ryggen.
I den andra filmen, "Expedition gorilla", följde vi en grupp turister på en av Rolfs safariresor. Med hjälp av lokala guider och bärare tog man sig upp till gorillornas område. Ett timslångt besök där kostar omkring 8000 kr. Det kan tyckas vara dyrt, men de här pengarna bidrar till att man kan rädda bergsgorillorna från utrotning. Man kan då till exempel anställa beväpnade vakter i djurens områden. Gorillornas största hot är skogsskövling, tjuvjägare och inavel. I mitten av 70-talet fanns det bara omkring 220 stycken djur kvar, men nu finns det betydligt flera, något som till stor del är WWF:s, Världsnaturfondens, förtjänst.

När Rolf Agnestrand hade fått en bukett höstblommor och välförtjänta och hjärtliga applåder, var det dags för en pratstund vid fikaborden över kaffe, te och goda smörgåsar. Träffen avslutades på sedvanligt sätt med lotteri, och denna gång var det mötesdeltagarna själva som hade skänkt vinsterna. Det var många glada vinnare som kunde gå hem med något matnyttigt från det frestande vinstbordet, där man kunde välja bland höstalster från skog och mark, trädgård och kök.

Text: Christel Kempton
Bilder: Håkan Vikstål