Intressant rymdresa till Ven

I ottan på junis första dag , äntrade ett 50-tal förväntansfulla medlemmar från
SPF Sagsjön, bussen från Rolfs Flyg o Buss i Kållered och Lindome.
Denna gång gick färden till Ven, ön i Öresund utanför Landskrona.
Ett första stopp gjordes på det anrika Kvibille Gästgiveri, en välkänd adress
för många bussresenärer genom åren. Vi förplägnades där dels av kaffe och smörgåsar, givetvis med Kvibilleost ,dels av den nuvarande krögaren Anders Emanuelsson. Anders berättade engagerat om gästgiveriets historia. Denna sträcker sig från 1600 talet fram till våra dagar i stort sett utan avbrott. Granne med gästgiveriet ligger ett av landets äldsta ysterier, Kvibille mejeri, 101 år gammalt, berömt för sin Cheddar, landets enda Cheddarysteri, samt Kvibille Ädel. Båda ostarna kommer ursprungligen från England, men har förädlats i Kvibille. Ädeln kallas Stilton i England. Efter inköp i Ostboden, ett samarbete med ysteriet, fortsatte resan mot Landskrona och mot färjan till Ven.
Efter en halvtimmes båtresa i strålande väder, anlände vi till Kyrkviken på Ven.
Där väntade två bussar - vi slapp trampa runt på någon av de 1800 gula hyrcyklarna - som tog oss till Tycho Brahes värld där vi möttes av två lokala guider. Tycho var en komplex person, men hade till följd av sin rang, högadel ,
lättare att få genomslag för sina forskarrön än sina samtida kollegor, Galilei ur arbetarklass, Kepler ur medelklass , ingen ville, eller kunde, ifrågasätta.
Tycho föddes 1546 på Knutstorps slott i Skåne, då danskt, och avled 1601 i Prag.
Vid 13 års ålder skickades Tycho till universitet i Köpenhamn för att studera filosofi, inte astronomi, vilket ansågs för simpelt för en adelsman. Tycho studerade också vid universiteten i Leipzig, Wittenberg, Rostock och Basel. I Leipzig påbörjade han sina studier i astronomi och tog fram metoder och instrument för mätning av himlakropparnas rörelser.
Under sin tid i Rostock duellerade han med en annan student och fick näsan delvis avskuren och ersatt med en metallbit, som aldrig återfunnits.
1570 återvände Tycho till Skåne, fortfarande danskt, och förlänades Ven, mot att
han byggde upp ett observatorium där och där drev vetenskapliga forskningsprogram, allt på danska statens bekostnad.
Emellertid skar det sig mellan Tycho och det danska hovet, vilket gjorde att
han gick i exil i Prag tillsammans med sina instrument och sin assistent Josef Kepler. Denne Kepler sammanställde senare Tychos observationer och kunde
visa det vi idag vet om vårt solsystem, att alla planeter i vårt solsystem kretsar kring solen, och inte som Tycho ansåg , att planeterna kretsar kring jorden, utom solen som hade en egen bana. Visningen avslutades i f.d Allhelgonakyrkan där bl.a kopior av Tychos instrument ställts ut.
Nu var vi hungriga och bussarna förde oss till Backafallsgården för lunch som lät oss väl smaka, även om det blir lite trångt vid buffen då femtio hungriga personer
tränger på.
Efter lunchen besöktes St Ibbs kyrka. Utsikten var fantastisk! Vi kunde med blotta ögat se Öresundsbron och Köpenhamn 70 km bort!
Rundturen på Ven avslutades där vi började, Kyrkviken, där det fanns både glass och fotoutställning att förströ sig med i väntan på färjan.
Åter i bussen nu på väg hemåt. Efter ett fikastopp på Hallandsåsen, nådde vi
våra hemorter vid niotiden.
Guide, chaufför och Sagsjöns reseansvariga fick välförtjänta applåder.
Återigen en lyckad resa med SPF Sagsjön! Och det kommer fler!

Text :Bengt Jinfäldt
Foto : Barbro Niklasson