Besök på Räddningstjänsten i Lindome

Idag var det dags för årets första studiebesök och det gjorde vi hos Räddningstjänsten i Lindome. Vi var 37 st förväntansfulla seniorer, som togs väl om hand av räddningsledaren Håkan Johansson. Med en mugg elvakaffe och kanelbulle fick vi intressant och nyttig information av Håkan. Han började med att berätta om Räddningstjänstens organisation. Stationen i Lindome är en av de stationer i Storgöteborg, som alltid är bemannad. Där arbetar ett 30-tal personer. Det område som stationen servar sträcker sig fr o m Kållered i norr och t o m Särö i Kungsbacka kommun i söder, samt dessutom inåt land och ut till kusten.

Den tid som Räddningstjänsten har på sig från larm till att vara på plats är max 10 minuter inom tätbebyggt område och lite längre tid utanför.

Räddningstjänsten sätt att arbeta är uppdelat i fyra delar.
Förebygga, Förbereda, Genomföra och Följa upp.

Förebygga innebär mycket träning för personalen, förbereda är besök och inspektion gällande brandskyddet på olika ställen. Genomföra innebär insatser både vid olyckor och bränder och därefter följa upp insatsen.

Vi fick se en autentisk film som visade en brand i vardagsrum. Håkan informerade om grundreglerna om vi råkar ut för brand - rädda, varna, larma och släcka -, samt att det även finns förväntningar på oss. Han gick igenom vad det finns för brandförebyggande hjälpmedel, tex brandvarnare, spisvakt, brandfilt och olika typer av brandsläckare. Vi fick tips om att kontrollera utrymningsväg vid t ex hotellvistelse.

Intresset och uppmärksamheten i gruppen var stor. Det var många som ställde frågor, som vi fick svar på. Efter den uppskattade genomgången fick vi tillsammans med Håkan titta på bilarna och övrig utrustning. Han berättade om de olika fordonens uppgifter. Det var ett givande och uppskattat studiebesök, som det troligen blir repris på framöver, eftersom det var många intresserade som inte fick plats idag.

Elisabeth Candefors

Klicka här för bilder!