Göteborgs Remfabrik i Gårda

Intressant industribesök

Den 22 oktober gick vårt studiebesök till Göteborgs Remfabrik i Gårda - en gammal industri, som startade 1891 och var i drift till 1977. Fabriken är sig helt lik alltsedan nedläggelsen och blev 2012 utnämnd till Årets Industriminne och är numera K-märkt.
Vår guide Ing-Marie var verkligen rätt person att berätta om hur det var att arbeta vid dessa ca 500 maskiner i 3 våningar. Som mest var ca 50 personer anställda omkr. 1920 och alla bodde i Gårda – en del i de boningshus, som fortfarande finns kvar.
Den huvudsakliga tillverkningen var remmar av bomull, som impregnerades med bl a linolja. Remmarna tillverkades i många olika tjocklekar och bredder och behövdes framförallt till drivremmar för olika maskiner.
Mölndalsån var vid sekelskiftet en viktig transportled för att få ut produkterna och att ta hem råvaror samt kol till ångmaskinerna, som drev maskinparken fram till elektrifieringen 1916.
Sedan 2 år inryms Sveriges enda spetsmuseum i en del av lokalerna, där också viss tillverkning och försäljning av spetsar sker.

Sven Larsson