Gårdarna runt sjön

Torsdagen 8 sept klev 47morgonpigga pensionärer från Lindome/Kållered
på en buss för endagsutflykten "Gårdarna runt sjön" - en resa i Birgit Sparres fotspår.

Första etappen gick till Ulricehamn och Hotel Bogesund, där vi bjöds
på kaffe och fralla. Här anslöt sig också vår guide för resan - Lisbeth Rosén,
som visste allt om trakterna och gårdarna runt Åsunden och som delgav oss
sina kunskaper på ett sakkunnigt och mycket humoristiskt sätt.

Första anhalten var Källebacka Säteri där vi blev informerade om dess historia
från 1600-talet av dagens ägare, som bor i första våningen. Andra våningen, som byggdes till under 1700-talet, har mycket kvar av sin ursprungliga inredning. Detta fick vi också bese under besöket. Att sedan titta på gårdens utedass med sina 7 sitthål och väntebänk nedanför den öppna trappan var absolut ett måste.

Nästa stopp var Torpa Stenhus, som uppfördes under 1400-talet som befästningsborg mot danskarna. Vi samlades i slottskapellet och sedan vidtog en mycket intressant rundvandring i den övriga delen av borgen. Bl a imponerades vi av riddarsalen med sin välbevarade renässansinteriör. Därefter serverades lunch på Hofsnäs Herrgårdscafé. Detta är en av de äldsta gårdarna i trakten och som efter en brand 1924 återuppbyggts i stort sett efter de gamla ritningarna.

Resan fortsatte och vår guide berättade historiken om olika gårdar, som omtalats i Sparres böcker och inte minst om Birgit Sparres eget levnadsöde. Åter i Ulricehamn avslutades resan med en rundtur i staden.

Detta var en mycket uppskattad start på höstens aktiviteter, och som närmast fortsätter med månadsmötet i Kållered 15 sept med föredrag "60 skäl att hålla igång efter 60".

Sven Larsson